Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/19

Η επιλόχειος κατάθλιψη στις γυναίκες



Η επιλόχειος κατάθλιψη προκύπτει μετά τη γέννα είναι συναισθηματική αλλαγή που έχει αρνητική χροιά και μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Είναι μία πολύ φυσιολογική φάση που εμπεριέχει εκνευρισμό, δάκρυα και αλλαγές στη διάθεση. Συνήθως διαρκεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες και μας σταματά από το να κάνουμε πράγματα που θέλουμε στην καθημερινότητά μας.

Συμπτώματα. Ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και οι αλλαγές αφορούν τη συναισθηματική κατάσταση, τον τρόπο σκέψης, τη συμπεριφορά αλλά και το σώμα. Νιώθετε ότι χάνετε την ενέργεια και την αυτοπεποίθησή σας, κλαίτε ή στενοχωριέστε συχνά, θυμώνετε και θέλετε να εγκαταλείψετε. Σκέφτεστε ότι το παιδί θα ήταν καλύτερα σε άλλα χέρια, δεν μπορείτε να πάρετε εύκολα αποφάσεις, δυσκολεύεστε να βγείτε από το σπίτι και δεν φροντίζετε τον εαυτό σας κατάλληλα.
Οι σωματικές αλλαγές αφορούν συνήθως στην ποιότητα του ύπνου, σε αλλαγές στην όρεξη αλλά και στα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Ζητήστε βοήθεια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την επιλόχειο κατάθλιψη. Ο γιατρός θα σας μιλήσει για το σχέδιο θεραπείας, ανάλογα με τις προσωπικές περιστάσεις, την ηλικία αλλά και το είδος ή τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Μπορείτε να ακολουθήσετε ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Είναι όμως πολύ σημαντικό να λάβετε συναισθηματική υποστήριξη και να μην νιώθετε ενοχές ή ντροπή επειδή βιώνετε μία τέτοια κατάσταση.Βοήθεια στο σπίτι. Ο σύντροφος, η οικογένεια και οι στενοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά. Ζητήστε βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού αλλά και για να βρίσκετε χρόνο να ξεκουράζεστε. Τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, ασκηθείτε και ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή που σας χαρίζει ενέργεια.