Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/16

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία τάχθηκε η Μέρκελ


Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία τάχθηκε η Μέρκελ
Ενδεχόμενη διακοπή του διαλόγου με την Τουρκία δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θέτει πάντα στις συνομιλίες τα ζητήματα κράτους δικαίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και σημείωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεισφέρουν στην κατανομή των προσφύγων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πώς θα συμβεί αυτό στην πράξη.
«Έχουμε να κάνουμε με διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία και ήταν σωστό και σημαντικό - και δικαίως το ανέμενε η τουρκική ηγεσία - ότι καταδικάσαμε το πραξικόπημα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέματα που τα επισημαίνουμε, ασκούμε κριτική», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τρόπο μεταχείρισης όσων βρίσκονται στη φυλακή. «Συνομιλούμε με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και δεν βάζω εδώ βαθμούς, αλλά υπάρχουν συνέχεια συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι αυτά που θεωρούμε ελλείμματα δημοκρατίας, τα θέτουμε», πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Εξήγησε ότι η συζήτηση και οι συναντήσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές. «Εάν δεν συνομιλούμε μεταξύ μας, αλλά μιλάμε μόνο ο ένας για τον άλλον, αυτό τις περισσότερες φορές στην διπλωματία δεν οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κληθείσα να εξηγήσει πρόσφατη δήλωσή της, με την οποία καλούσε τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Γερμανία να επιδείξουν τον μεγαλύτερο βαθμό προσήλωσης στη χώρα όπου ζουν, η κ. Μέρκελ ζήτησε οι διαμάχες που υπάρχουν στην Τουρκία να μην μεταφερθούν στην Γερμανία, αλλά εκείνοι που ζουν χρόνια εδώ ή έχουν και γερμανική υπηκοότητα να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της χώρας.
Σχετικά με τις επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα το «Brexit» τον ερχόμενο μήνα στην Μπρατισλάβα, η 'Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι «πριν ενεργήσουμε βιαστικά, πρέπει να σκεφτούμε με ηρεμία τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, ως 27», εξηγώντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο των επαφών της.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εάν εξακολουθεί να επιμένει στο σύστημα κατανομής που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ, δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση και ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο στην κοινή προσπάθεια. Πώς θα ζυγιστούν τα διάφορα συστατικά, θα πρέπει να το δούμε. Αυτό που συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει είναι να λένε κάποιες χώρες δεν θέλουμε να έχουμε γενικά μουσουλμάνους στις χώρες μας - ασχέτως εάν είναι αναγκαίο για ανθρωπιστικούς λόγους ή όχι».
Αναφερόμενη στο εάν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι θα εκφραστεί «στον κατάλληλο χρόνο».
Πηγή: ΑΜΠΕ