Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/16

1.400 εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη



1.400 εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη
Η κυβέρνηση στέλνει πίσω στα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν, αλλιώς δεν θα πάρουν σύνταξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου".

Οι διατάξεις δύο άρθρων (του 33 στο ν. 4386 και του 239 στο ν. 4389) που η κυβέρνηση ψήφισε με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν θα ισχύσουν και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι αύριο 31/8/2016 κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, πόσω μάλλον και ψαλιδισμένη!
Αυτό αποκαλύπτεται στο εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Αυγούστου στις περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, υποδεικνύοντας στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους ως τις 31/8/2016 (δηλαδή μέχρι και αύριο Τετάρτη) επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης».
Το εσωτερικό έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο "Ελεύθερος Τύπος" λέει ότι όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος και ως εκ τούτου αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρούνται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Με τις διατάξεις αυτές -τις οποίες παίρνει πίσω η κυβέρνηση- προβλέφθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν παραιτήσεις μέχρι και τις 12 Μαΐου και ταυτόχρονα τους αναγνωρίστηκε ως συντάξιμος ο χρόνος υπηρεσίας που τους υπολείπεται για να συνταξιοδοτηθούν και συμπληρώνεται μετά τις 13 Μαΐου μέχρι και τέλος Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είχαν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13 Μαΐου που ισχύει ο κόφτης στις νέες συντάξεις, αλλά ο υπολογισμός των συντάξεων θα γινόταν με το παλιό καθεστώς (χωρίς μειώσεις) επειδή θα είχαν παραιτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου.
Αυτή η εξαίρεση που εμπνεύστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να παρακάμψουν το νόμο του Κατρούγκαλου που κόβει οριζόντια όλες τις συντάξεις για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε μπορούσε να εφαρμοστεί από το Γενικό Λογιστήριο.
Επομένως η απαλλαγή που έταξαν στους εκπαιδευτικούς ακυρώθηκε για λόγους… «ουσιώδους πλάνης» σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Για το λόγο αυτό το έγγραφο του υπουργού τους λέει ότι «ξεπαραιτηθείτε» επειδή εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι η διάταξη που τους έδινε δωρεάν χρόνο για σύνταξη χωρίς μειώσεις είναι πρακτικά αντισυνταγματική.
Στην παγίδα έπεσαν πάνω από 1.400 εκπαιδευτικοί που τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους εντός 48 ωρών, αλλιώς μένουν χωρίς σύνταξη.
Πηγή: Eλεύθερος Τύπος