Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/16

Γιατί όσοι βγαίνουν πολλά ραντεβού στο τέλος καταλήγουν μόνοι;


Οι πάρα πολλές επιλογές για… ραντεβού μπορεί να σας δημιουργήσουν μοναξιά
Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη: Όσο περισσότερες επιλογές έχετε για να διαλέξετε εραστή ή ερωμένη, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να βρεθείτε ούτε με έναν.

Γράφει 
o Νίκος Βαμβακάρης Ψυχοθεραπευτής -Σύμβουλος Ψυχικής υγείας.
 M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

 Νικόλαος Βαμβακάρης
Σε μια νέα μελέτη Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν την παράξενη δυναμική επιλογής του γρήγορου ραντεβού (speed date), που είναι ένας μοντέρνος τρόπος για συνάντηση μοναχικών ατόμων. Οι οπαδοί του γρήγορου ραντεβού (Speed-daters) επιδίδονται σε μία πορεία απανωτών ραντεβού, κρίνοντας την καταλληλότητα του κάθε ατόμου μετά από μια ολιγόλεπτη συνομιλία που τελειώνει όταν κρούει ένα καμπανάκι.
Η αξιολόγηση μεγάλου αριθμού υποψηφίων δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την έρευνα διαπιστώνουν οι ερευνητές. Στην πραγματικότητα, πολλοί speed-daters βρήκαν περισσότερους πιθανούς συντρόφους όταν ήταν σε θέση να «ρίξουν τα δίχτυα τους σε ευρύτερα ύδατα».
Αλλά το πλεονέκτημα αυτό λειτούργησε μόνο όταν οι διαθέσιμοι υποψήφιοι ήταν όλοι με την ευρύτερη έννοια όμοιοι. Όταν για παράδειγμα οι υποψήφιοι διέφεραν πολύ μεταξύ τους, οι speed-daters μπερδεύονταν από τους πολλούς αντικρουόμενους παράγοντες – και συχνά αποτύγχαναν να επιλέξουν οποιονδήποτε .
Οι πάρα πολλές επιλογές συναντήσεων οδηγούν σε σύγχυση
Η Alison Lenton από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας δήλωσε, ότι υπάρχουν μοντέλα της «ορθολογικότητας» του ανθρώπου που επιβεβαιώνουν ότι η ποικιλία είναι καλό στοιχείο.
Αυτό που αποτελεί έκπληξη για κάποιους ανθρώπους είναι ότι τα αποτελέσματά δείχνουν ότι η αύξηση της ποικιλίας της επιλογής οδηγεί σε σύγχυση αυτόν που κάνει την επιλογή. Είναι πολύ πιθανότερο οι άνθρωποι να μην επιλέξουν απόλυτος κανέναν όταν έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερη ποικιλία.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Biology Letters, παρακολούθησε 1.868 γυναίκες και 1.870 άνδρες που συμμετείχαν σε 84 διοργανώσεις εμπορικών υπηρεσιών γρήγορων ραντεβού.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για το επάγγελμά τους, το μορφωτικό τους επίπεδο, την ηλικία, το ύψος, το βάρος και τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις, επιτρέποντας στους ερευνητές να εκτιμήσουν τις διαφορές.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν 34,3 έτη ενώ των ανδρών 35,6 έτη. Είκοσι τοις εκατό των γυναικών και 27 τοις εκατό των ανδρών κατείχαν επαγγελματικές ή διευθυντικές θέσεις, και οι υπόλοιποι κατέταξαν τον εαυτό τους στον τομέα των «εξειδικευμένων μη χειρωνακτικών» επαγγελμάτων ή άλλων επαγγελμάτων.
Οι speed-daters συναντήθηκαν σε ομάδες και έλαβαν μέρος σε τετ-α-τετ συναντήσεις, διάρκειας τριών λεπτών, με από 15 έως 31 μεμονωμένα άτομα του αντίθετου φύλου.
Μετά τις συναντήσεις, ο διοργανωτής συνδύασε τα άτομα που δήλωσαν αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα πιθανό ραντεβού.
Από τους ερευνητές διαπιστώθηκαν συνολικά 123 «προτάσεις» ή εκδηλώσεις ενδιαφέροντος κατά τη μεγάλη διεξαγωγή γρήγορων ραντεβού, στις περιπτώσεις όταν οι υποψήφιοι παρουσίασαν ομοιότητες. Αλλά ο αριθμός μειώθηκε περισσότερο από ένα τέταρτο, κατεβαίνοντας στο 88, όταν οι υποψήφιοι παρουσίαζαν διαφορές.
Κατά τη μικρή διεξαγωγή γρήγορων ραντεβού οι προτάσεις έφτασαν στον αριθμό 85 όταν οι υποψήφιοι παρουσίασαν ομοιότητες. Αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο, σε 57 προτάσεις, όταν οι υποψήφιοι παρουσίασαν διαφορές.
Οι άνδρες έδειξαν γενικά μεγαλύτερο ενθουσιασμό από ό, τι οι γυναίκες στη διαμόρφωση πρότασης – αλλά ήταν επίσης πιο μπερδεμένοι κατά τη διάρκεια της επιλογής. Με λίγα λόγια, η ποικιλία είναι καλό πράγμα… αλλά σε ελεγχόμενες δόσεις.
Οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν
Η Lenton εξηγεί ότι η ενασχόληση με την ποικιλία συντρόφων απαιτεί προσοχή και μνήμη, και ότι εμείς έχουμε μόνο τόσες ικανότητες όσες χρειάζονται για την αφομοίωση κάθε μίας απ’ αυτές τις λειτουργίες. Και συμπληρώνει, ότι η επέκταση των συναντήσεων κατά 10 λεπτά δεν θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα αποτελέσματα.
Είναι εξαιρετικά σύνηθες να γίνονται γρήγορες εκτιμήσεις για άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και από τη στιγμή διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις είναι δύσκολο να τις αλλάξει κανείς.
Η Amber Soletti, η οποία διαχειρίζεται εταιρία γρήγορου ραντεβού στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων ατόμων με κριτήριο τα ενδιαφέροντα ή τις σωματικές προτιμήσεις ενίσχυσε τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης σύνδεσης.