Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/7/18

Τα λάθη που κάνεις μετά την προπόνηση και σαμποτάρεις την προσπάθειά σου
Όπως φροντίζεις να είσαι καλός μαθητής την ώρα που εκτελείς το...
πρόγραμμα γυμναστικής σου, είτε στο γυμναστήριο, είτε έξω απ' αυτό, έτσι πρέπει να έχεις κατά νου να ακολουθείς τα σωστά post-exercise βήματα αφού ολοκληρώσεις την προπόνηση.

Υπάρχουν λοιπόν μερικά λάθη που εύκολα γίνονται κακή συνήθεια μετά την προπόνηση και σου στοιχίζουν ακριβά, σαμποτάροντας την προσπάθεια και τον ιδρώτα σου, παίζοντας κορώνα - γράμματα την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση. Τα πιο κοινά εξ αυτών είναι τα ακόλουθα:

Δεν κάνεις διατάσεις

Το να την σκαπουλάρεις από την αποθεραπεία, τις διατάσεις, που θα τεντώσουν τους μύες σου και θα τους βοηθήσουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, είτε επειδή βαριέσαι, είτε επειδή βιάζεσαι, είναι λάθος που δεν συγχωρείται. Σεβάσου το σώμα σου και φρόντισέ το αναλόγως για να μην αισθάνεσαι αργότερα ερείπιο και τους μύες σου σμπαράλια.

Δεν αλλάζεις ρούχα

Δεν έχει σημασία αν ίδρωσες πολύ ή λίγο. Σημασία έχει με το που ολοκληρώσεις τη γυμναστική να φορέσεις καθαρά και στεγνά ρούχα. Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί ένα ντους, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις. Εκείνο που είναι αναγκαίο όμως είναι να βγάλεις από πάνω σου τα μουσκεμένα ρούχα, που αποτελούν εστία βακτηρίων και μπορούν να οδηγήσουν σε κρυολόγημα, ακόμα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Επαναπαύεσαι...

Το ότι γυμνάστηκες δεν σημαίνει ότι την υπόλοιπη μέρα πρέπει να την περάσεις κακομαθαίνοντας τον εαυτό σου, δηλαδή αράζοντας με τις ώρες στον καναπέ ή παίρνοντας το ασανσέρ και όχι ανεβαίνοντας τις σκάλες ή πηγαίνοντας στο περίπτερο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο και όχι με τα πόδια. Αυτό που αγνοείς είναι ότι αυτή η ελαφριά μορφή άσκησης λειτουργεί σαν αποθεραπεία για τους μύες σου.

... ή υπερβάλλεις

Κοινώς, αντί να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, χωρίς βεβαία να αποφύγεις τις παραπάνω δραστηριότητες που προαναφέραμε, εξωθείς το σώμα σου στα άκρα, κουράζοντας ακόμη περισσότερο τους μύες σου. Πώς; Αναλαμβάνοντας να κάνεις χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν σημαντική κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να στραγγίζεις τα ημερήσια αποθέματά σου και να εξουθενώνεσαι.

Τρως ό,τι βρεις μπροστά σου

Το ίσως πιο κοινό και χείριστο λάθος που κάνεις είναι αυτό εδώ: να πιστεύεις ότι μπορείς να κατεβάσεις ό,τι τραβά η όρεξή σου επειδή προπονήθηκες σκληρά. Αντικαθιστώντας τις θερμίδες που έκαψες με πολύ μόχθο στο γυμναστήριο με μερικές μόνο μπουκιές από ένα λιπαρό, πρόχειρο γεύμα ή την υπερκατανάλωση τροφών -ακόμη και υγιεινών- ακυρώνεις την προπόνησή σου. Είκοσι με τριάντα λεπτά μετά το τρέξιμο, φρόντισε να φας ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να αναπληρώσει ο οργανισμός σου τη χαμένη ενέργεια.

Μια καλή επιλογή είναι μια μπάρα πρωτεΐνης για full ενέργεια.