Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/17

Σαρωνικός: Παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα




Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε τμήματα της παραλίας σε Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα...
στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, αλλά και σε περιοχές της Σαλαμίνας

Σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για απορρύπανση, η θαλάσσια μόλυνση από πετρελαιοειδή σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)  που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, καθώς και τμήματα της παραλίας σε Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες στην παράκτια ζώνη στις 18 Σεπτεμβρίου, 3, 10 και 23 Οκτωβρίου. Επειδή από τη νομοθεσία δεν έχουν τεθεί όρια για τη μέτρηση υδρογονανθράκων στο νερό, οι επιστήμονες θεωρούν ως φυσιολογικό τα 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για θαλάσσιες περιοχές χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα και για τον Σαρωνικό, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των πλοίων, τα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν:
- 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου και στις 23 Οκτωβρίου 344 μικρογραμμάρια
- 100 μικρογραμμάρια στον Φλοίσβο
- 284 μικρογραμμάρια στην παραλία κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στις 23 Οκτωβρίου
- 269 μικρογραμμάρια στον Άγιο Κοσμά στις 23 Οκτωβρίου
- 110 μικρογραμμάρια στο ΕΛΚΕΘΕ στις 3 Οκτωβρίου
- 331 μικρογραμμάρια σε μέρος της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 μικρογραμμάρια στις 23 Οκτωβρίου
-85,5 μικρογραμμάρια σε άλλο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 στις 10 Οκτωβρίου
- 139 μικρογραμμάρια στην ακτή κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας στις 18 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση

Μπορεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων να έχουν -ευτυχώς- μία καθοδική τάση σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα δείξει η μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή, η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου. Οι συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίζονται πλέον χαμηλές, αλλά είναι πάντα υψηλότερες από τις τυπικές διακυμάνσεις 2,5 με 5  μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20  μικρογραμμάρια ανά λίτρο».