Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/17

Το μυστικό της ευτυχίας απ’ τον Albert Einstein μπορεί να γίνει δικό σου!




Το μυστικό της ευτυχίας απ’ τον Albert Einstein μπορεί να γίνει δικό σου! Χειρόγραφη επιστολή στην οποία ο Γερμανός φυσικός μιλάει για τη...
συνταγή της επιτυχίας δημοπρατείται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ.

Πώς βρέθηκε, όμως, η επιστολή του Einstein;
Το 1922 ο Γερμανός φυσικός είχε γίνει ήδη γνωστός για τη θεωρία της σχετικότητας κι έκανε περιοδεία στην Ιαπωνία. Γνώριζε ήδη ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Nobel Φυσικής και φυσικά η φήμη του είχε εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Στο Imperial Hotel στο Τόκιο, ένας Ιάπωνας αγγελιοφόρος έφθασε για να δώσει ένα μήνυμα στον Einstein. Ο φυσικός για να μην τον αφήσει να φύγει με άδεια χέρια, όπως περιγράφει ο πωλητής του σημειώματος, του έδωσε δύο επιστολές στα γερμανικά.

«Ισως, εάν έχεις τύχη, αυτά τα σημειώματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα», φέρεται να του είχε πει ο φυσικός, σύμφωνα με τον πωλητή, συγγενή του Ιάπωνα αγγελιοφόρου.

Το ένα εκ των δύο σημειωμάτων αναφέρεται στο μυστικό της ευτυχίας και γράφει, μεταξύ άλλων, πως «μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση».

Στο δεύτερο σημείωμα αναγράφεται η φράση που αποδίδεται στον Lenin: «Εκεί όπου υπάρχει μία θέληση, εκεί υπάρχει και ένας δρόμος».

Η αυθεντικότητα των σημειωμάτων πιστοποιήθηκε από τον οίκο Winner’s και μπορεί να μην έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Einstein.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ένα πορτρέτο του Einstein- του ανθρώπου, του επιστήμονα, της απήχησής του στον κόσμο-μέσω των γραπτών του. Αυτό είναι μία ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό», τόνισε ο υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του Γερμανού φυσικού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι δύο επιστολές πρόκειται να δημοπρατηθούν στην Ιερουσαλήμ, μαζί μ’ άλλα αντικείμενα, ανάμεσά τους και δύο επιστολές που γράφτηκαν από τον φυσικό το τελευταίο διάστημα της ζωής του.