Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/16

Τουσκ: Τον Σεπτέμβριο η επόμενη συνάντηση για το Brexit


Τουσκ: Τον Σεπτέμβριο η επόμενη συνάντηση για το Brexit
Νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας, προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου, ο κ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας.
«Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.
Ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι.
«Το Brexit δεν αφορά μόνο σε μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας πως «ότι έγινε-έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι μία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των «27».
Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του να προτείνει την επανάληψη της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προετοιμασίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ