Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/16

Η πιο «τρομακτική» αλήθεια πίσω από το Brexit




Πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 24ωρα, καθώς η χώρα στρώνει τον δρόμο για την υλοποίηση του Brexit, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια...

Μια αλήθεια… τρομακτική, σύμφωνα με το CNBC, η οποία μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όσα σημειώνονται στη χώρα, ελάχιστα 24ωρα μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, από την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μέχρι και σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε κρίση. Κρίση πολιτική, ελλείψει πραγματικής ηγεσίας και χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για το πώς – και ποιος θα οδηγήσει τη χώρα – στη νέα εποχή. Στην εποχή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πλειάδα αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών, η πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στο χάος. Κανείς δεν έχει την ευθύνη για τίποτα, κανείς δεν ηγείται σε τίποτα, κανείς δεν ξέρει τι είδους σχέδιο απαιτείται για την επόμενη μέρα.

Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την επικράτηση του Brexit, έκανε γνωστή την παραίτησή του. Ωστόσο, σε μια απόπειρα να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των αγορών, αποφάσισε να παραμείνει στα καθήκοντά του ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Βιώνοντας, πιθανότατα, τον πανικό σε όλο του το μεγαλείο, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο George Osborne, χρειάστηκε τέσσερις ημέρες προτού εκδώσει ανακοίνωση – τη Δευτέρα 27 του μήνα – με την οποία επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος του φόβου που έχει κατακλύσει τις διεθνείς αγορές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που έχει ανάγκη η χώρα. Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι πρωτοβουλίες – και πότε – σχεδιάζει να αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 50 – με το οποίο θα ξεκινήσει και η διαδικασία απόσχισης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά οι Βρετανοί δείχνουν πως… δεν βιάζονται καθόλου για αυτή την εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, η ονοματολογία για τον διάδοχο του David Cameron στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας… καλά κρατεί, με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Boris Johnson, να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες…

Ο διχασμός

Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πια η ίδια, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η απόφαση για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχασε ανεπανόρθωτα τους Βρετανούς, ωθώντας στα ύψη την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα σε όρους ενότητας. Πως θα είναι το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στο σύνολό της, κανείς δεν το γνωρίζει.

Ήδη, οι αντιδράσεις σε Σκωτία και Ιρλανδία είναι έντονες. Οι Σκωτσέζοι ζητούν ανοιχτά πλέον ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, με στόχο την παραμονή της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Βόρεια Ιρλανδία, αυξάνεται ταχύτατα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία.

«Μετά το δημοψήφισμα, η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μπαίνει σε περιπέτειες και σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση», δηλώνει ο Alastair Campbell, διευθυντής επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Tony Blair.

«Η χώρα έλαβε μια απόφαση τεκτονικών διαστάσεων, τις οποίες ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών δεν μπορεί καν να αντιληφθεί», τονίζει ο ίδιος.