Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/14

Άρχισαν να γεμίζουν το Ρέθυμνο οι τουρίστες




Μια άκρως καλοκαιρινή εικόνα παρουσιάζει το Ρέθυμνο το τελευταίο διάστημα από άποψη τουριστικής κίνησης, με... τουρίστες να γεμίζουν τα ξενοδοχεία και να κάνουν τις βόλτες τους στην πόλη.

Ο φετινός Μάιος κρίνεται ως ικανοποιητικός για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αν και ανέμεναν ακόμη υψηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας.

Ο Ρώσοι όμως και οι Ουκρανοί που είναι ανερχόμενες τουριστικές αγορές, τελικά δεν έκαναν διακοπές στο βαθμό που υπολόγιζαν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό.

Τα προβλήματα των δυο χωρών και η υποτίμηση στο ρούβλι οδήγησαν σε μια μείωση της τάξης του 60% στους Ουκρανούς και 20% στους Ρώσους από το ποσoστό που αναμενόταν να επιλέξει την Κρήτη για τις διακοπές του.

Υψηλές είναι όμως για την εποχή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία από Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Άγγλους και άλλες εθνικότητες.

Όπως σημειώνει όμως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, η διαφορά μεταξύ των Ρώσων και των υπόλοιπων εθνικοτήτων θα φανεί στην τοπική αγορά, καθώς τα χρήματα που δαπανά ένας Ρώσος για διάφορες αγορές, τα δαπανούν για παράδειγμα 5 Γερμανοί. «Ο Ρώσος θα ξοδέψει χίλια ευρώ για τις διακοπές του, ενώ κάποιας άλλης εθνικότητας τουρίστας θα ξοδέψει 650 ευρώ. Αυτή η διαφορά θα φανεί».

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν όλα ανοίξει στο Ρέθυμνο, είναι από 50 έως 90%, ενώ η εικόνα για τον Ιούνιο σύμφωνα και με τις προκρατήσεις είναι πως θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, από 70% και πάνω.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πληρότητες των ξενοδοχείων γενικά στην Κρήτη θα είναι μεγάλες και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, αυξάνοντας τους περυσινούς δείκτες που μετά από χρόνια ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Αυτά τα στοιχεία βέβαια αφορούν τους αλλοδαπούς επισκέπτες, διότι για εσωτερικό τουρισμό μάλλον είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε, λόγω της κρίσης. Όπως τονίζει ο κ. Τσακαλάκης, θα πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια, μέχρι να δούμε ξανά Έλληνες να κάνουν διακοπές στο βαθμό που έκαναν παλαιότερα.