Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/14

Τι ισχύει για την καταβολή του χαρατσιού από συνιδιοκτήτες

Τι ισχύει για την καταβολή του χαρατσιού από συνιδιοκτήτες



Στις περιπτώσεις που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων) των ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος έχει βεβαιωθεί στο όνομα ενός συνιδιοκτήτη, αυτός μπορεί να εξοφλήσει μόνο τον φόρο που του αναλογεί. Προϋπόθεση είναι να προσκομίσει τα συμβόλαια του ακινήτου από τα οποία να προκύπτει η συνιδιοκτησία των άλλων φορολογούμενων.

Αυτό διευκρινίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι συνιδιοκτήτες ακινήτων κατά την πληρωμή του έκτακτου τέλους ακινήτων. Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα στον συνιδιοκτήτη στον οποίο έχει βεβαιωθεί το σύνολο του φόρου να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να ζητήσει τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι η διαγραφή του ΕΕΤΗΔΕ από το πρόσωπο στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υποχρεώσεων.