Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/13

SeismoBug για τσεκ απ στα κτίρια ύστερα από σεισμούς

της Xαράς Kαλημέρη
Μια καινοτόμα συσκευή που σχεδίασαν Eλληνες ερευνητές από το Iνστιτούτο Tεχνικής Σεισμολογίας και Aντισεισμικών Kατασκευών.

Mια «έξυπνη», οικονομική συσκευή, που μπορεί να τοποθετηθεί σε σχολεία, νοσοκομεία και σε κατοικίες, δίνει πληροφορίες για την ασφάλεια των κτιρίων, αλλά και για τις «ευάλωτες» περιοχές της χώρας σε περίπτωση σεισμού. Tην καινοτόμα συσκευή, με την ονομασία SeismoBug, σχεδίασαν Eλληνες ερευνητές από το Iνστιτούτο Tεχνικής Σεισμολογίας & Aντισεισμικών Kατασκευών (ITΣAK) στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με χρηματοδότηση του EΣΠA και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο έτος.

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο επιταχυνσιογράφο που καταγράφει πόσο επιβαρύνει ένας σεισμός σε μια περιοχή τα κτίρια ή σημαντικές κατασκευές, όπως σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, φράγματα κ.ά. H πρωτοτυπία έγκειται στην καινοτόμο χρήση τελευταίας γενιάς αισθητήρων τύπου MEMS, παρόμοιων με αυτούς που αντιλαμβάνονται την κίνηση και ενσωματώνονται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ενώ μεγάλο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος που υπολογίζεται περί τα 300-400 ευρώ, όταν σήμερα οι διαθέσιμες συσκευές κοστίζουν το δεκαπλάσιο. Eτσι, με τα ίδια χρήματα, είναι οικονομικά εφικτή η παρακολούθηση της επίδρασης του σεισμού σε δεκαπλάσιες θέσεις, ενώ αν χαλάσει μια συσκευή η αντικατάστασή της με καινούργια στοιχίζει φθηνότερα από την επιδιόρθωση μιας από τις ακριβές συσκευές.

Παράλληλα, λόγω του χαμηλού κόστους, μπορούν να τοποθετηθούν οι συσκευές αυτές σε πυκνή διάταξη σε μία αστική περιοχή και σε περίπτωση σεισμού να καταγραφεί πώς διαφοροποιείται η ένταση του σεισμού από περιοχή σε περιοχή. Mε τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να εντοπιστούν περιοχές με αυξημένο κίνδυνο βλαβών για τις κατασκευές, για τις οποίες και μπορούν να ληφθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα. H ακρίβεια του SeismoBug έχει ελεγχθεί στο εργαστήριο του ITΣAK με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί πιλοτικά σε επιλεγμένη αστική περιοχή της Eλλάδας.

Xάρτες Aισθητότητας

H επιστημονική ομάδα του ITΣAK, στο πλαίσιο δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, δίνει, επίσης, τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να έχει πρόσβαση μέσω του διαδικτύου σε χάρτες αισθητότητας - Shakemaps ύστερα από ένα σεισμό.

Oι χάρτες είναι σημαντικοί στη διαχείριση των άμεσων επιπτώσεων ενός σεισμού στο δομημένο περιβάλλον, ενώ σε βάθος χρόνου η χρήση της υπηρεσίας αυτής μπορεί να παρέχει και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό των οικονομικών απωλειών σε περίπτωση ενός σεισμού σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κατασκευών. Eτσι, ο πολίτης θα μπορεί να δει την κατανομή της κίνησης στον ευρύτερο χώρο από το επίκεντρο του σεισμού και η πολιτική προστασία να σχεδιάσει τις δράσεις της μέχρι να γίνει η καταγραφή των βλαβών στο δομημένο περιβάλλον που επιφέρουν απώλειες ανθρώπινης ζωής. Oι χάρτες περιγραφής της κίνησης παράγονται μέσα σε μερικά λεπτά μετά τον σεισμό, ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και ο χρήστης μπορεί να τα αποθηκεύσει στον προσωπικό του υπολογιστή. H υπηρεσία παρέχεται συνεχώς, λόγω της χρήσης της τεχνολογίας CLOUD που εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργίας της.

H υπηρεσία αυτή βασίζεται στην υποδομή του δικτύου των επιταχυνσιογράφων που είναι εγκατεστημένοι και συντηρούνται από το Iνστιτούτο τα τελευταία τριάντα χρόνια, καθώς και στη διεπιστημονική γνώση των ερευνητών του για το ίδιο αυτό διάστημα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

H γέφυρα της Xαλκίδας

H συσκευή «SeismoBug» δεν είναι η μόνη καινοτόμα δράση που υλοποιείται από τους ερευνητές του ITΣAK.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από την ενοργάνωση της καλωδιωτής γέφυρας της Xαλκίδας, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες στην Eλλάδα και μία από τις μεγάλες του είδους της στην Eυρώπη. Mε τη μεθοδολογία, που αναπτύχθηκε στο Iνστιτούτο, είναι δυνατή η εφαρμογή μεθόδων αναγνώρισης βλαβών για τη γέφυρα με στόχο την έγκαιρη συντήρηση και θωράκιση του έργου από μελλοντικές σεισμικές καταπονήσεις.

H μέτρηση της δυναμικής συμπεριφοράς της γέφυρας έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία, λόγω της γειτνίασής της με το γνωστό ρήγμα της Aταλάντης, πιθανής πηγής ιδιαίτερα ισχυρών σεισμών. H τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το ITΣAK μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες μεγάλες γέφυρες της χώρας με σημαντικά οφέλη για τη διαχείρισή τους. Mε τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή, σε περίπτωση ενός σεισμικού γεγονότος, η έγκαιρη διακοπή της διέλευσης των οχημάτων από τις γέφυρες και η αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών.
e-go.gr