Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/13

Ο δρόμος των Σκοπίων για την ΕΕ περνά από την Ελλάδα

Το σκληρό παιχνίδι στο παρασκήνιο και τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής διπλωματίας
 
 
Την ώρα που στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή ο χρόνος κυλούσε με ορκωμοσίες και τελετές παραδόσεων-παραλαβών οι Σκοπιανοί έπαιζαν στην ευρωπαϊκή τους σκακιέρα το δικό τους παιχνίδι... και φαίνεται να είναι κοντά στο Ρουά – Ματ σε ότι αφορά την ένταξη τους στην ΕΕ! Μπορεί για την ώρα να δείχνουν μπλοκαρισμένοι μα όσοι ξέρουν σκάκι γνωρίζουν καλά πως η τελική κίνηση γίνεται την κατάλληλη στιγμή  και μέχρι το Δεκέμβριο σίγουρα στα Βαλκάνια θα έχουν αλλάξει πολλά...
Τα «αγκάθια»  και οι άσσοι της ελληνικής διπλωματίας
Οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Σκοπιανοί  προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο στην ευρωπαϊκή τους πορεία είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Δηλαδή δύο προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Δύο αγκάθια για τους γείτονες που μπορούν να αποδειχθούν άσσοι στο μανίκι της ελληνικής διπλωματίας.
Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο η χώρα δεν θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι η μη εκπλήρωση των κριτηρίων που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Πρέπει να πούμε δημόσια ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι λόγοι είναι απλοί: δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Όταν τίθεται το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό, εγώ απαντώ ότι υπεύθυνοι είναι οι θεσμοί μας» δήλωσε ο κ. Μπεσίμι.
Πρόσθεσε ότι οι σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και η αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.