Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/3/22

10 σώματα της συνειδητότητας, από την Kαθημερινότητα στο Άπειρο...!!!!

 


"Πρέπει να γνωρίζετε το σθένος σας και τις αδυναμίες σας. ανάμεσα στο σθένος και τις αδυναμίες βρίσκεστε εσείς...." Yogi Bhajan 

Ένα από το δώρα της Κουνταλίνι Γιόγκα είναι η διδασκαλία για τα 10 σώματα. Μας δίνει τη δυνατότητα να διερευνάμε σε βάθος τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τις λειτουργίες του ψυχισμού μας, να είμαστε πιο συνειδητοί με τις επιλογές μας για να βαδίζουμε στο δρόμο της πνευματικής εξέλιξης. 

Κάθε σώμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. 
Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της αριθμολογίας, με συγκεκριμένους υπολογισμούς ο καθένας μπορεί να βρει τα πέντε κλειδιά της Υπεροχής, τους πέντε προσωπικούς αριθμούς της Ψυχής, του Κάρμα, του Δώρου, του Πεπρωμένου και του Μονοπατιού του. Και το πιο θαυμαστό από όλα είναι ότι με τις ιερές τεχνικές της Κουνταλίνι Γιόγκα μπορούμε να δουλέψουμε κάθε σώμα και κάθε πτυχή του. 

Το σύστημα των 10 Σωμάτων δεν είναι αφηρημένη γνώση, εντάσσεται στην ίδια τη ζωή. 

Ο δάσκαλος Guruchander Singh, ο οποίος διδάχτηκε αριθμολογία απευθείας από το Yogi Bhajan δίνει ένα απλό παράδειγμα για την πρακτικότητα του συστήματος των 10 Σωμάτων: 
«Ας υποθέσουμε πως είστε σε ένα πάρτι και αρχίζετε και νιώθετε πολύ ανασφαλείς και φοβισμένοι. Η αντίδραση βασισμένη στην ενοχή θα είναι «Ω, είμαι τόσο ανασφαλής και ταραγμένος. Είμαι ένα χάλι. Ποτέ δεν θα πετύχω τίποτα αν είμαι έτσι. Καλύτερα να πάω σπίτι, πριν τα κάνω θάλασσα».

Τέτοιου είδους κουβέντες με το εαυτό σας, σας κρατάνε στην αρνητική σπείρα και σας αποτρέπουν να πάτε μπροστά. Αν όμως έχετε την επίγνωση των 10 Σωμάτων και τις λειτουργίες τους θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας : «Εδώ είμαστε πάλι… νιώθω φόβο και ανασφάλεια. 

Το 7ο και το 8ο μου σώμα πρέπει να είναι αδύναμα τώρα. Θα απομακρυνθώ για λίγο, θα κάνω βαθιά αναπνοή και θα οραματιστώ την αύρα μου δυνατή και μεγάλη. Μετά όταν πάω σπίτι θα κάνω μία σειρά ασκήσεων γιόγκα που θα την ενδυναμώσει». 

Ο δάσκαλος Guru Atma Sing, που ήταν και προσωπικός γιατρός του Yogi Bhajan επισημαίνει : 

« Όταν ξέρουμε το ρόλο του κάθε σώματος μπορούμε κάθε φορά, σε κάθε περίπτωση να ξεχωρίζουμε ποιο σώμα επικοινωνεί. Αυτό είναι χρήσιμο γιατί προσθέτει ένα πλαίσιο, μία επεξήγηση για κάποια κατάσταση που φαίνεται μπερδεμένη. Αν δεν έχουμε κανένα πλαίσιο στο οποίο θα βασιστούν ορισμένες σκέψεις τότε μπορεί να τις «αναθέσουμε» στη διαίσθηση, στο ένστικτο ή να τις αγνοήσουμε όλες μαζί. 

Προβλήματα συμβαίνουν όταν ο νους διεκδικεί την κυριότητα αυτών των σκέψεις. Όταν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε το νου, δηλαδή με την καθοδήγηση της ψυχής και όχι του εγώ, τότε μπορούμε να ισορροπήσουμε τα κύματα των σκέψεων και των συναισθημάτων που συνεχώς προκύπτουν. 

Αλλά όταν ο νους υπόκειται στο εγώ, υπολογίζει πώς να αποφύγει αυτό που φοβάται, πώς να πάρει αυτό που θέλει και πώς να το πετύχει ακόμα και με ό,τι βρεθεί στο δρόμο του. Ιδανικά ο νους χρησιμεύει ως νοητικός υπολογιστής και βοηθάει να πράττουμε συνειδητά». 
Μπορούμε να προσεγγίσουμε τα 10 σώματα σαν 10 στάδια της πνευματικής εξέλιξης : 

1ο Σώμα – Ψυχή 
Είναι ο ταξιδιώτης και το ταξίδι ταυτόχρονα. Η ψυχή είναι το σώμα που μας συνδέει με το Άπειρο μέσα μας. Είναι η εμπειρία της ροής του πνεύματος, μέσα και έξω. Όταν το σώμα αυτό είναι δυνατό αφήνουμε την καρδιά να οδηγεί το νου. Εκπληρώνουμε το κοσμικό μας σχέδιο. Νιώθουμε απεριόριστοι, μπορούμε να χαλαρώσουμε στην ροή της κοσμικής ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ομορφιά στη ζωή μας. 

2ο Σώμα – Αρνητικός Νους 
Η δουλεία του αρνητικού νου είναι να υπολογίσει τον κίνδυνο, το ρίσκο και να σε προστατεύει. Το αρνητικό σώμα βοηθά να δώσουμε σχήμα στη δημιουργικότητα της ψυχής, δίνοντας το δώρο της συγκράτησης, της προστασίας, της διάκρισης, της μορφής. Και μέσα από αυτό εκπορεύεται η λαχτάρα να ανήκεις, που είναι η υψηλότερη έκφραση και οδηγεί στη βαθιά σύνδεση με τον θεϊκό εαυτό. Όταν το 2ο σώμα είναι ισχυρό, σας εξυπηρετεί δίνοντάς σας προνοητικότητα και βοηθώντας σας να δημιουργήσετε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σας δίνει την υπομονή για να υπακούτε στη δική σας εσωτερική καθοδήγηση. 

3ο Σώμα – Θετικός Νους 
Το 3ο σώμα δείχνει τη θετική ουσία των πραγμάτων, των γεγονότων και της κάθε ύπαρξης. Μας δίνει δυνατή θέληση και επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τη ψυχική μας δύναμη μας με ευκολία. Μας κάνει αισιόδοξους, δίνει παιχνιδιάρικη διάθεση και αίσθηση του χιούμορ. Ο θετικός νους υπολογίζει τα οφέλη. Η δουλειά του 3ου σώματος είναι να βρει το θετικό στο αρνητικό.

4ο Σώμα – Ουδέτερος Νους 
Ο ουδέτερος νους αξιολογεί τη συμβολή του αρνητικού και του θετικού νου (και επίσης των υπόλοιπων σωμάτων) και όταν είναι σε καλή λειτουργία μας δίνει οδηγίες μέσα σε εννέα δευτερόλεπτα. Αυτό μας βοηθά να αποκτήσουμε πρόσβαση στη ψυχή μας και να κοιτάξουμε με συμπόνια το παιχνίδι της ζωής, να ανυψωθούμε, να ανυψώσουμε και να υπηρετήσουμε τους άλλους. Η αρχή του ουδέτερου νου είναι ευσυνείδητη: «δεν θα απογοητεύσω τον εαυτό μου, δεν θα απογοητεύσω κανέναν. Έχει για όλους. Θα δημιουργήσω μία κατάσταση που όλοι έχουν να κερδίσουν». 

5ο Σώμα – Φυσικό Σώμα 
Το 5ο σώμα είναι ο ναός που δρουν και αλληλεπιδρούν τα άλλα 9 σώματα. Μας δίνει την ικανότητα να ισορροπούμε με όλες τις πτυχές, όλους τους ρόλους της ζωής μας. Είναι το πέμπτο στάδιο της εξέλιξής μας, όπου καλούμαστε να ισορροπήσουμε το υλικό με το πνευματικό, το συναισθηματικό με το νοητικό. Εάν το 5ο σώμα είναι δυνατό έχουμε εσωτερική και εξωτερική ευλυγισία, είμαστε εύγλωττοι ομιλητές και άνετα μοιραζόμαστε τις γνώσεις και εμπειρίες μας, διδάσκοντας τους άλλους. 

6ο Σώμα – Φωτοστέφανο 
Φωτοστέφανο είναι η γραμμή του τόξου που εκτίνεται από το ένα αυτί στο άλλο. Κατευθύνει και ελέγχει την αύρα, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα. Το Φωτοστέφανο μας δίνει την ικανότητα για εστίαση, συγκέντρωση, διαλογισμό. Το 6ο Σώμα είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη συμπαντική ροή και το φυσικό επίπεδο, συντονίζει την επιρροή των κοσμικών γνώσεων από τα ανώτερα τσάκρα και τα ενσωματώνει μέσα από τα πρώτα πέντε σώματα. 

Το 7ο Σώμα – Η Αύρα 
Η Αύρα είναι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλει το φυσικό μας σώμα με τον ίδιο τρόπο που αγκαλιάζει τον πλανήτη μας, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης. Το 7ο Σώμα λειτουργεί σαν δοχείο για τη ζωτική δύναμή μας και δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία κατάσταση όπου θα νιώθουμε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Μόνο όντας σε αυτό το επίπεδο ασφάλειας μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με συμπόνια και έλεος και η παρουσία μας να ανυψώνει τους γύρω μας. 

Το 8ο Σώμα – Πρανικό Σώμα 
Το όγδοο στάδιο αφυπνίζει την επίγνωση της Πράνα. Αυτό το σώμα μας ενώνει τη Ζωτική Δύναμή του Άπειρου και διαχέει αυτήν την ενέργεια στα πηγαία στοιχεία του βίου μας. Αναπνέουμε όσο ζούμε, το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ερχόμαστε είναι η εισπνοή και το τελευταίο, όταν φεύγουμε, είναι η εκπνοή… Ο αριθμός 8 σημαίνει αναγέννηση, ευημερία, θεραπεία και σχέση με το Άπειρο. 

Το 9ο Σώμα - Το Αιθερικό Σώμα 
Το σώμα της Ψυχής έρχεται και φεύγει περιβαλλόμενο από αυτό το σώμα. Όλες τις δυσκολίες του κόσμου τις μαθαίνουμε και τις ξεπερνάμε μέσα από το 9ο Σώμα. Τα αρχεία της Ακάσα (κοσμικά αρχεία για όλες τις σκέψεις, προθέσεις και πράξεις) μπορούν να διαβαστούν εδώ. Το υποσυνείδητό μας είναι γραμμένο σε αυτό το σώμα. Στο αιθερικό σώμα μπορούμε να αποκαλύψουμε και να κατακτήσουμε ό, τι πριν ένα δευτερόλεπτο μας φαινόταν άλυτο μυστήριο. 
10ο Σώμα – Ακτινοβόλο Σώμα 
Το 10ο στάδιο της πνευματικής εξέλιξης μας φέρνει τη συνειδητή Ένωση με το Φως. Ο Yogi Bhajan έλεγε για αυτό το αριθμό σαν 1+. 1 είναι η Ψυχή και το + είναι η άπειρη λάμψη Φωτός. Όπου υπάρχει Φως δεν μπορεί να υπάρχει Σκοτάδι. Όταν ενωνόμαστε με το Ακτινοβόλο μας σώμα, αδιαπέραστη λάμψη αντανακλά όλη την εξωτερική αρνητικότητα και εξουδετερώνει όλη την εσωτερική αρνητικότητα στο πεδίο της αύρας. Η ακτινοβολία αυτής της λάμψης μπορεί να οδηγήσει στην αρμονία τα πάντα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. 

11ο - Ενσάρκωση 
Φτάσαμε στο τέλος. Πέρα από εδώ, εκτίνεται το Άπειρο. Στην Ενσάρκωση συνειδητοποιούμε όλα τα 10 σώματά μας. Είμαστε πλέον ικανοί να κατανοούμε και να ελέγχουμε τις πράξεις μας. Γινόμαστε πνευματικοί δάσκαλοι του εαυτού μας. Βλέπουμε όλες τις πιθανότητες σε κάθε κατάσταση και διαλέγουμε το Θεό μέσα μας, γιατί καταλαβαίνουμε πλέον, ότι αυτή είναι η μόνη μας επιλογή. Φτάσαμε στην ισορροπία μέσα μας και τώρα επιλέγουμε να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε αυτήν την ισορροπία σε σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις με άλλους. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι είμαστε όλοι Ένα.