Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/10/19

Οδήγηση στη βροχή: Τι πρέπει να προσέχουμε;



Το φθινόπωρο έχει κάνει δειλά, δειλά την εμφάνισή του και οι πρώτες μπόρες άρχισαν να πέφτουν, με τα φαινόμενα να εντείνονται όσο μπαίνουμε προς το χειμώνα.

Η οδήγηση στη βροχή θέλει προσοχή και ειδικά τώρα στα πρωτοβρόχια, όπου το οδόστρωμα είναι ακόμα πιο ολισθηρό, μιας και η βροχή δεν έχει απομακρύνει το χώμα και τη σκόνη που έχουν μαζευτεί τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα ο δρόμος να γλιστράει σαν σαπούνι.
Η χαμηλή πρόσφυση, συνεπάγεται ότι ο οδηγός πρέπει να μειώσει ταχύτητα, να κάνει ομαλές κινήσεις με το τιμόνι και να διατηρεί απόσταση ασφαλείας, ειδικά υπό έντονη βροχόπτωση. Επιπρόσθετα, πρέπει να είναι καθαρό το παρμπρίζ και εσωτερικά, ενώ τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση για να απομακρύνουν το νερό της βροχής με άνεση.
Υδρολίσθηση, το «ύπουλο» κι επικίνδυνο φαινόμενο
Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ότι χειρότερο μπορεί να τύχει σε έναν οδηγό, μιας και εν ριπή οφθαλμού μπορεί να βγάλει το αυτοκίνητο εκτός πορείας. Η υδρολίσθηση εμφανίζεται όταν η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα δεν απομακρύνεται από τα ελαστικά του αυτοκινήτου μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα λεπτό στρώμα νερού να παρεμβάλλεται μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος. Κάτι που σημαίνει πως το αυτοκίνητο δεν έχει πρόσφυση και γλιστράει τρομακτικά προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ακόμα και το ESP δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να κάνει τίποτα.
Για το λόγο αυτό, εν όψει χειμώνα θα πρέπει τα ελαστικά να είναι σε άριστη κατάσταση και να οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες. Επιπρόσθετα καλό θα είναι να αποφεύγετε τα σημεία του δρόμου που φαίνεται να έχουν μαζέψει μεγάλες ποσότητες νερού κι αν έρθετε αντιμέτωποι με το εν λόγω φαινόμενο, ήπιες κινήσεις στο τιμόνι κι αφήστε απαλά το πεντάλ του γκαζιού, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματός σας.
Προσοχή στους πλημμυρισμένους δρόμους
Αν στο δρόμο σας συναντήσετε πλημμύρες προσπαθήστε να βρείτε μια εναλλακτική διαδρομή. Αν τώρα πρέπει να περάσετε από το συγκεκριμένο δρόμο, προσπαθήστε να αξιολογήσετε το βάθος της πλημμύρας. Αν είστε εξοικειωμένοι με τη διαδρομή τότε είναι κάτι εύκολο, αλλά και πάλι θα πρέπει να έχετε την προσοχή σας στο 100%, αξιολογώντας την κατάσταση και βλέποντας αν παρόμοια αυτοκίνητα με το δικό σας κινούνται στο δρόμο.
Σε καμία των περιπτώσεων μην προσπαθήσετε να περάσετε από ορμητικά νερά γιατί δεν γνωρίζετε τη δύναμή τους και μπορεί να σας παρασύρουν. Ποτέ μην περάσετε νερά με φόρα, γιατί τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μπουν νερά στον κινητήρα και να τα ρουφήξει η εισαγωγή αέρα μιας και θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο μοτέρ που συνεπάγεται άμεση ακινητοποίηση.
Τέλος, προσέξτε τους πεζούς για να μην τους «μπουγελώσετε» άδικα!