Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/19

Οι 10 κορυφαίες πεποιθήσεις κατά του ψυχολόγου – 2


divan3
συνέχεια...
  1. «Αν πάω σε έναν ψυχολόγο, θα πρέπει να τα πω όλα». Αυτή η πεποίθηση μάλλον έχει τις ρίζες της στην κληρονομιά της χριστιανικής θρησκείας αλλά είναι και στενά συνδεδεμένη με την σκέψη πως για να γίνει επίλυση κάποιου προβλήματος πρέπει ο ψυχολόγος να έχει πλήρη και σε βάθος γνώση της ιστορίας. Το να συγχέουμε ένα ψυχολόγο με έναν εξομολογητή ιερέα είναι κάτι λανθασμένο. Στον εξομολόγο θα πεις τις αμαρτίες ή τις δυστυχίες σου και θα κριθείς από αυτόν για να πάρεις άφεση αμαρτιών. Ο ψυχολόγος δεν θα σε κρίνει ποτέ για αυτά που θα του πεις και θέλει να είσαι ειλικρινής απέναντι του. Το να μάθει ένας ψυχολόγος κάθε πληροφορία γύρω από ένα άτομο συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού κάνει την διαδικασία πιο αργή και τα περισσότερα εξ αυτών είναι εντελώς άχρηστα για την θεραπεία. Ο ψυχολόγος θα κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα θελήσει να πάρει ειλικρινείς απαντήσεις για να έχει μια πιο καλή προσέγγιση στη κατάσταση. Επίσης το άτομο πάντα είναι σε θέση να αποφασίσει τι να πει ή τι να μην πει ανάλογα με το βαθμό της εμπιστοσύνης που θα οικοδομήσει ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που θα επιλέξει. Με λίγα λόγια χρειάζεται να δώσετε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες.
  2. «Για να φτάσω να πάω σε ψυχολόγο, είμαι τρελός». Οι ταμπέλες δεν αρέσουν σε κανέναν και ειδικά αν είναι αρνητικές. Ο όρος τρέλα είναι εντελώς αδόκιμος και σίγουρα αν θεωρείτε κάτι τέτοιο για τον εαυτό σας σημαίνει πως ήδη έχετε κάνει μια κομπογιαννίτικη διάγνωση για εσάς. Είναι αναπόφευκτο πως όταν κρίνουμε είτε τον εαυτό μας είτε τους άλλους το κάνουμε μέσα από τον φακό της εμπειρίας μας. Η εμπειρία ενός μέσου ανθρώπου αλλά και οι γνώσεις του δεν του επιτρέπουν να κάνει διαγνώσεις πάνω σε ψυχολογικά θέματα. Τα όρια ανοχής και κατανόησης της περίεργης συμπεριφοράς από έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας είναι μεγαλύτερα από εκείνα των μέσων ανθρώπων. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν είναι παραδοχή τρέλας αλλά μια ώριμη απόφαση για να αντιμετωπίσουμε τα όποια ψυχικά προβλήματα έχουμε ή για να βοηθηθούμε στην ζωή μας και να θέσουμε υψηλότερους στόχους αποφεύγοντας έτσι τον εφησυχασμό.
  3. «Ο ψυχολόγος μπορεί να παρέμβει στη ζωή μου χωρίς εγώ να το θέλω». Το άτομο φοβάται πως η επιρροή που θα έχει ο ψυχολόγος πάνω του θα τον κάνει ένα άβουλο και χειραγωγημένο άτομο χωρίς δικά του θέλω και αξίες. Ακολουθήστε πρώτα το ένστικτό σας και επιλέξτε έναν ψυχολόγο που νιώθετε πως νοιάζεται για εσάς και που θέλει το καλό σας. Δοκιμάστε να πάτε πρώτο ραντεβού σε αρκετούς ψυχολόγους και επιλέξτε τον ψυχολόγο και την θεραπεία που σας ταιριάζει. Για να νιώσετε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια ζητήστε εξ αρχής τους κανόνες της θεραπείας και αποσαφηνίστε εξ αρχής τα όριά σας και τα αποτελέσματα που θέλετε να δείτε από την ψυχοθεραπεία. Να θυμάστε πως ο ψυχολόγος δίνει κατευθύνσεις και όχι εντολές. Είναι στο χέρι σας και μόνο το ποιες θα ακολουθήσετε και ποιες θα αγνοήσετε.
  4. «Αν πάω σε έναν ψυχολόγο οι άλλοι θα νομίζουν πως είμαι τρελός». Δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας το κοινωνικό στίγμα απέναντι στην επίσκεψη ενός ατόμου σε ψυχολόγο είναι ενεργό. Μεγάλο μέρος αυτής της προκατάληψης οφείλεται στο γεγονός πως πάρα πολλοί άνθρωποι πάνε σε ψυχολόγους χωρίς να το λένε σε γνωστούς και φίλους. Το να πάτε σε ψυχολόγο είναι τόσο υγιές και φυσιολογικό σαν να πάτε στο γυμναστήριο, σε spa, σε μια αισθητικό κτλ. Είναι πολύ όμορφο να φροντίζετε την ψυχή σας και να μην κρύβετε τα όποια προσωπικά προβλήματα κάτω από το χαλί. Η ζωή σας δεν εξαρτάται από το τι πιστεύουν οι άλλοι. Αν εσείς νιώθετε καλά, πιο υγιείς και ισορροπημένοι μετά από μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας τότε είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Άλλωστε ο κόσμος πάντα θα έχει κάτι να λέει και να σχολιάζει.
  5. «Τα ψυχολογικά μου προβλήματα οφείλονται σε κάποια ανίατη κληρονομική πάθηση ή σε κάποιον αμετάβλητο παράγοντα και δεν μπορούν να λυθούν». Σίγουρα μια κληρονομική πάθηση ή μια χρόνια ασθένεια δεν θα καταπολεμηθούν με την ψυχοθεραπεία. Αυτό που μπορεί να αναπτυχθεί με την ψυχοθεραπεία είναι μια διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής και της ίδια της ασθένειας. Καλό θα ήταν να τονίσουμε πως στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι μόνο η προσωπικότητα του ατόμου αλλά και η θεραπεία μεμονωμένων καταστάσεων όπως κρίσεις πανικού, διατροφικές διαταραχές, διευθέτηση συγκρούσεων για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους κτλ. Βασικός στόχος ενός ψυχολόγου είναι η οικοδόμηση μιας καλής σχέσης του ατόμου με τον εαυτό του άσχετα από τον όποιο μεταβλητό ή αμετάβλητο παράγοντά υπάρχει στην ζωή του.
Όπως το σώμα μας περνάει περιόδους με δυσκολίες και ασθένειες έτσι και η ψυχή μας αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις στην πορεία της ζωής μας. Η επίσκεψη σε ψυχολόγο αν υπάρχουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα είναι μια διαδικασία που δείχνει υγεία και ισορροπία. Η τάση κάποιων ατόμων να αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους είναι η πρωταρχική βάση όλων των ψυχικών παθήσεων.
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com
Βιβλιογραφία: Το κόστος της ψυχοθεραπείας, Συλλογικό, Κλινική ψυχολογία, Εναλλακτικές Εκδόσεις
Βασικές αρχές δεοντολογίας στην ψυχοθεραπεία, Συλλογικό, Ιδιωτική Έκδοση