Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/1/19

Ποια αυτοκίνητα είναι τα πιο ευάλωτα στην κλοπή;



Κανένα αυτοκίνητο δεν είναι απόλυτα ασφαλές απέναντι στην κλοπή όμως υπάρχουν κάποια που παραβιάζονται πιο εύκολα.

Του Γιάννη Σκουφή
Το αυτόματο ξεκλείδωμα της πόρτας με το που προσεγγίζει κανείς το αυτοκίνητό του -το λεγόμενο keyless entry- και στη συνέχεια η εκκίνηση του κινητήρα χωρίς να βγει το κλειδί από την τσέπη είναι μεν πρακτικά αλλά από την άλλη καθιστούν το αυτοκίνητο πιο ευάλωτο στην κλοπή.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα της μεγάλης γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC, που κατέληξε πως τα μοντέλα με keyless entry έχουν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας. Από τα 234 που ελέγχθηκαν και τα οποία ήταν εξοπλισμένα με αντίστοιχα συστήματα μόνο τα 3 αποδείχθηκε πως διέθεταν ικανοποιητική ασφάλεια τόσο για την απασφάλιση των θυρών όσο και για την εκκίνηση του κινητήρα τους.
Η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας μπορεί να γίνει με απλές, φτηνές συσκευές που πωλούνται στο διαδίκτυο και καταγράφουν το σήμα που εκπέμπουν τα κλειδιά με δυνατότητα ασύρματης λειτουργία. Στη συνέχεια το ενισχύουν τόσο ώστε να μπορούν να παραπλανήσουν τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου που αρχικά θεωρούν λανθασμένα πως το κλειδί πλησιάζει και ανοίγουν τις πόρτες και στη συνέχεια πιστεύουν πως βρίσκεται στο εσωτερικό τους και παρέχουν πρόσβαση στην εκκίνηση του κινητήρα.
Η λύση που προτείνει πάντως η ADAC είναι η τοποθέτηση του κλειδιού σε ειδική θήκη η οποία μειώνει την ισχύ του εκπεμπόμενου σήματος και δεν επιτρέπει στους χάκερ να το καταγράψουν.