Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/12/18

Εγκυμοσύνη και οδήγηση: Τι πρέπει να προσέχετε


Εγκυμοσύνη και οδήγηση: Τι πρέπει να προσέχετε






Η οδήγηση αρχίζει και τις δυσκολεύει ότι η κοιλιά τους μεγαλώνει. Τότε, οδηγούν περισσότερο συντηρητικά, με μικρότερη ταχύτητα και ενίοτε με μεγαλύτερο φόβο.

Όπως προκύπτει από καναδική μελέτη, η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μία γυναίκα οδηγός να εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο, ιδίως στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου. Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και απόσπαση της προσοχής (καθώς συχνά το μυαλό των εγκύων ασχολείται με θέματα σχετικά με το παιδί που θα γεννήσουν). Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να γίνεται πιο πιθανό ένα ανθρώπινο λάθος κατά την οδήγηση. Πάντως για τις γυναίκες ως πεζούς ή επιβάτες σε αυτοκίνητο, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος.
Στατιστικά, εκτιμάται ότι περίπου μία στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε τροχαίο κάποια στιγμή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά από αυτά τα τροχαία με εγκύους είναι σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού ή οδηγούν σε μόνιμες αναπηρίες.
Τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος οδηγός
  • Η οδήγηση στην εγκυμοσύνη θέλει λίγο περισσότερη προσοχή.
  • Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κοιλιά αλλά να μπαίνει κάτω από την κοιλιά.
  • Εάν κάνετε ένα μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητο, φροντίστε να ενυδατώνεστε με άφθονα υγρά (νερό/χυμούς). Επίσης καλό είναι να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες περίπου για να κινείστε και να ξεμουδιάζετε τα πόδια σας.
  • Όσον αφορά την απενεργοποίηση ή όχι του αερόσακου, οι απόψεις διίστανται. Για το λόγο αυτό οδηγείτε αργά και προσεκτικά ώστε να μειώσετε τους κινδύνους για ατύχημα.
  • Αν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την οδήγηση όσο μπορείτε.
  • Αν είστε μόνη σας όταν οδηγείτε φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας το κινητό τηλέφωνο.
  • Να μην οδηγείτε μόνη σας νύχτα, ιδιαίτερα όταν είστε σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.
  • Χρησιμοποιείστε ένα μικρό μαξιλάρι για τη μέση σας όταν οδηγείτε.
  • Τέλος, τα τραντάγματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εγκυμοσύνη για αυτό αποφύγετε τις λακκούβες, αν μπορείτε.
Πηγή: mothersblog.gr