Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/18

Σου προκαλεί άγχος ακόμα και το τρέξιμο; Να τι πρέπει να κάνεις



Αν νιώθεις ένα βάρος και ένα αρνητικό συναίσθημα κάθε φορά που πρέπει να προπονηθείς, αν αισθάνεσαι πως το καθημερινό σου τρέξιμο είναι ξεκάθαρα ενταγμένο σε όλα εκείνα τα στοιχεία της καθημερινής ρουτίνας που σου δημιουργούν στρες, αν κάθε φορά που πρέπει να βγεις από το σπίτι για να τρέξεις το σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές, τότε μάλλον πάσχεις από ψυχική κόπωση.
Μάλλον αυτή τη δυσαραρέσκεια δεν την νιώθεις μόνο αναφορικά με το τρέξιμο αλλά και σε άλλες πτυχές της μέρας σου.
Δεν θα έπρεπε ωστόσο, σε μια συνθήκη που ο τρόπος ζωής είναι τόσο αγχωτικός, το τρέξιμο να σε αποφορτίζει και όχι να ενισχύει το άγχος σου; Η Άντζι Φίφερ, σύμβουλος διανοητικής απόδοσης στην Ένωση Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας Αθλητισμού, εξηγεί την ψυχική κόπωση, λέγοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην άσκησή μας επειδή είμαστε κουρασμένοι από την εστίαση σε άλλα πράγματα πριν την προπόνηση». Έτσι, το τρέξιμο γίνεται και αυτό αγχωτικό.
Πως μπορούμε όμως να εμποδίσουμε την ψυχική κόπωση να σαμποτάρει το τρέξιμό μας. Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
Τρέξτε το πρωί
Μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, το να ακολουθήσει ένα πρωινό τρέξιμο είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να είναι ψυχικά υγιής για όλη την υπόλοιπη ημέρα, όπως ισχυρίζεται η Φίφερ.
Πιείτε ένα αθλητικό ποτό
Μια έρευνα του 2017 έδειξε πως το να πίνεις ένα αθλητικό ποτό που εμπεριέχει και καφεΐνη πριν από μια προπόνηση ή έναν αγώνα μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της ψυχικής κόπωσης.
Σταμάτα να ασχολείσαι με τα social media
Δεν χρειάζεται να κλείσεις κάθε λογαριασμό που έχεις σε κάθε social media αλλά τουλάχιστον σταμάτα να ασχολείσαι με αυτά πριν το τρέξιμο. Αν αποφύγεις το σκρολάρισμα πριν την προπόνηση θα την κάνεις με πολύ πιο καθαρό μυαλό, τονίζει η προπονήτρια Άμι Σάλτζμαν.
Επικεντρώσου στον εαυτό σου
Αντί να ασχολείσαι μόνο με την δουλειά και με το τρέξιμο, με τρόπο που τελικά να καταλήγει το τελευταίο να ταυτίζεται με την δουλειά, προσπάθησε να κάνεις πράγματα που θα έχουν να κάνουν εν γένει με τον εαυτό σου. Έτσι θα αποφορτιστείς με πιο αποτελεσματικό τρόπο από το άγχος της καθημερινότητας και θα μπορείς να απολαύσεις το τρέξιμο, σημειώνει η Σάλτζμαν.
Κάνε ένα διάλειμμα
Σε τελική ανάλυση, αν το τρέξιμο ενισχύει το στρες αντί να το αποδυναμώνει, δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζετε σαν αυταξία. Όπως προτείνει η Φίφερ, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και γεμίστε τις ψυχικές σας μπαταρίες. Κάντε ένα διάλειμμα και από το τρέξιμο αν χρειάζεται.