Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/18

Γιατί το διαζύγιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου




Οι άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου...

από κάθε αιτία σε σχέση με τους παντρεμένους αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές το γιατί. Τώρα, μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι χωρισμένοι καπνίζουν και να κάνουν καθιστική ζωή περισσότερο από τους παντρεμένους.

Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν το διαζύγιο με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ωστόσο, καμιά δεν έχει αιτιολογήσει επαρκώς αυτή τη συσχέτιση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εντόπισαν δύο πιθανούς παράγοντες, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Behavioral Medicine.

“H ύπαρξη συζύγου διαδραματίζει ρόλο στην υγεία”, είπε ο Kyle Bourassa, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας. “Αν φανταστεί κανείς έναν σύζυγο που δεν καπνίζει, αυτός θα προσπαθήσει να επηρεάσει τη συμπεριφορά του συντρόφου που καπνίζει. Με πολλούς τρόπους, όταν οι σχέσεις τελειώνουν, χάνεται αυτός ο έλεγχος της συμπεριφοράς”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη English Longitudinal Study of Aging, που αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών τα οποία ζούσαν στην Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ των 5.786 συμμετεχόντων οι 926 είχαν ήταν χωρισμένοι ή δεν είχαν παντρευτεί ενώ οι υπόλοιποι ήταν παντρεμένοι.

Οι εθελοντές ανέφεραν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους, τη συχνότητα άσκησης και καπνίσματος, ενώ υπεβλήθησαν σε αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας τους και μετρήθηκαν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πάρει διαζύγιο είχαν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο θανάτου ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Οι διαζευγμένοι, και ειδικά οι γυναίκες, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους, συγκριτικά με τους παντρεμένους. Αυτό σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που με τη σειρά του σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι διαζευγμένοι ήταν επίσης πιθανότερο από τους παντρεμένους να είναι καπνιστές, άρα να έχουν πτωχότερη πνευμονική λειτουργία, κάτι που επίσης είναι δείκτης πρόωρης θνησιμότητας.

Οι διατροφικοί παράγοντες

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα διαζευγμένα άτομα τείνουν περισσότερο να καπνίζουν και να κάνουν καθιστική ζωή. Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε γιατί το διαζύγιο φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καπνίσματος και χαμηλότερα επίπεδα άσκησης, μια πιθανή εξήγηση, υποστηριζόμενη από την υπάρχουσα έρευνα, είναι ότι οι διαζευγμένοι δεν έχουν πλέον συζύγους για να λογοδοτούν για την συμπεριφορά τους, ανέφερε ο Μπουράσα.

Σκοπός των ερευνητών είναι να αξιολογήσουν στο μέλλον τον ρόλο και άλλων παραγόντων, όπως η διατροφή και το αλκοόλ, σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι ερευνητές πάντως είπαν ότι ένα διαζύγιο δεν συνεπάγεται πάντα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία. Πολλά άτομα παρουσιάζουν βελτιωμένη ζωή μετά το τέλος μιας “ανθυγιεινής” σχέσης.