Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/7/18

Tρεις τύποι συναδέλφων... προς αποφυγήν!




Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Σε όποια δουλειά και να είμαστε, δεν υπάρχει περίπτωση να...
ταιριάξουμε με όλους.

Μάλιστα, ορισμένοι τύποι συναδέλφων, μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στην καθημερινότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν τους συναντήσετε, είναι να κρατήσετε αποστάσεις, ακόμη κι αν σας θεωρήσουν ακατάδεκτη! (Αρκεί να μην είστε εσείς μία από αυτούς…!).


Πολλά λόγια και γνώμη για τα πάντα ή πιο απλά πολυλογού και ξερόλας (ισχύει και τούμπαλιν!)
Δεν σταματάει να μιλάει. Ποτέ! Θέλει να μιλάει τόσο πολύ που μπορεί να το κάνει με όποιον βρει μπροστά του, ανά πάσα στιγμή και φυσικά μη σεβόμενος τον χρόνο ή το πρόβλημα του άλλου. Συνήθως είναι γυναίκα, είναι φοβερά αγχωτικός τύπος και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική.

Η άλλη εξίσου ενοχλητική περίπτωση είναι ο τύπος που τα ξέρει όλα! Μα όλα! Δεν υπάρχει θέμα που να μην έχει «τεκμηριωμένη» άποψη είτε είναι για την πρόγνωση του καιρού είτε για το πιο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σε κάποιο στάδιο της δουλειάς. Αφήστε που δεν τολμά άνθρωπος να του αντιτάξει άλλη γνώμη! Καταλαβαίνουμε ότι αυτό που θέλετε πραγματικά να του/της πείτε είναι «βγάλε τον σκασμό», αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μην δίνετε σημασία, ούτε και αφορμές για συζήτηση, μήπως και καταλάβει ότι ο λόγος που είστε στη δουλειά είναι για να την κάνουμε.

Η κουτσομπόλα

Συνήθως, επίσης γένους θηλυκού. Ξέρει τα πάντα για τους πάντες, ποιος τα έχει με ποιον, ποιος παντρεύεται, ποιος χωρίζει, πού βρίσκονται τα παιδιά του διπλανού αλλά και του συναδέλφου στον από κάτω όροφο ακόμη και τι νούμερο παπούτσι φοράει ο διευθυντής. Και μαντέψτε: όλα αυτά τα λέει ΜΟΝΟ σ’ εσένα. Λάθος! Η αλήθεια είναι ότι τα έχει πει παντού! Οπότε,  προσέξτε πολύ καλά μην τυχόν και πέσετε στην παγίδα και της εκμυστηρευτείτε οτιδήποτε για την προσωπική σας ζωή και ακόμη χειρότερα, τη γνώμη σας για κάποιον συνάδελφο, την άποψή σας για τον διευθυντή, τα πλάνα σας για το μέλλον σας στην εταιρεία… Γιατί ήδη την επόμενη μέρα θα έχουν γίνει κοινό… μυστικό.  Η καλύτερη μάλιστα συμβουλή είναι ακόμη κι αν καίγεστε να μάθετε τα πάντα όλα, καλύτερα δείξτε με τρόπο ότι δεν ενθουσιάζεστε ιδιαίτερα με τέτοιες «ειδήσεις».

Ο κορτάκιας

Συνήθως γένους αρσενικού. Φλερτάρει συνεχώς και αδιακρίτως αλλά έχει τον τρόπο να σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι η μοναδική. Η αλήθεια είναι ότι το κάνει στις περισσότερες γυναίκες του γραφείου. Ο κορτάκιας συνήθως είναι και παντρεμένος. Προσέξτε αυτόν τον τύπο, γιατί μπορεί να φαίνεται συμπαθητικός ή να σας κολακεύει το ενδιαφέρον του,  αλλά ποτέ δεν ξέρετε μέχρι πού μπορεί να φτάσει, ειδικά αν κατέχει σημαντική θέση. Είναι προτιμότερο να μιλάτε στον πληθυντικό ή σε κάθε περίπτωση να έχετε μόνο τυπικές σχέσεις, περιορισμένες στις απολύτως απαραίτητες σε σχέση με τη συνεργασία που έχτε. Και ποτέ μην κάνετε συζητήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά. Υπάρχει περίπτωση αυτά που θα πείτε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας (ναι, συμβαίνουν και αυτά!).

Η εμπειρία λέει ότι καλύτερα «γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε»… Με άλλα λόγια, γενικά στον εργασιακό χώρο, είναι καλύτερο να κρατάτε  αποστάσεις,  να μην αποκαλύπτετε πολλά για την προσωπική σας ζωή και κυρίως μην σχολιάζετε τους άλλους συναδέλφους ή τους επικεφαλής.  Μην εμπιστεύεστε εύκολα τους γύρω σας, ειδικά αν είστε σχετικά καινούργια σε μία δουλειά. Μιλήστε για πράγματα ανώδυνα, που και να μαθευτούν δεν θα επηρεάσουν τη θέση σας και φυσικά να είστε το ίδιο ευγενική με όλους χωρίς διακρίσεις.
Καλή τύχη!