Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/5/18

Ριζότο με μανιτάρια, πορτσίνι και κάστανα




Ένα εξαιρετικό και νόστιμο πιάτο που μας έρχεται από την γειτονική Ιταλία...
Το κάνουμε όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι στα γρήγορα και το το συνοδεύουμε με ένα καλό λευκό κρασί.

Υλικά

2 κούπες ρύζι αρμπόριο
Μισό κιλό μανιτάρια (άσπρα είναι καλά αλλά  προτιμήστε τα καφέ)
1 χούφτα πορτσίνι αποξηραμένα
1 πακέτο κάστανα ή 200 γρ βρασμένα κάστανα
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κεμμυδάκια κοκκάρια
Τρουφέλαιο
4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Παρμεζάνα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


Προετοιμασία

Βράζουμε λίγο νέρο, το βάζουμε σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα τα αποξηράμενα πορτσίνι, τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά και έπειτα τα σταγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα μανιτάρια μας. Προτιμάμε να τα καθαρίσουμε με βρεγμένη πετσένα γιατί ρουφάνε πολύ νερό και θα το βγάλουν όταν ζεσταθούν στο τηγάνι. Μπορούμε αν θέλουμε να τα καθαρίσουμε αφαιρωντάς τον φλοιό με ένα μαχαίρι. Τα κόβουμε σε φέτες.
Κόβουμε τα κάστανα σε 2 ή 4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια μας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτία.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια μας (και τα πορτσίνι). Τσιγαρίζουμε για αλλά περίπου 5-8 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι και τα κάστανα. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.Ριζότο με μανιτάρια και κάστανα
Ρίχουμε το κρασί και λίγο βραστό νερό.
Τρίβουμε γύρω στις 3 κουταλίες της σούπας παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό όταν το ρύζι απορροφήσει το ήδη υπάρχον και να ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
Όταν ριζότο μας είναι έτοιμο ρίχνουμε τον μαϊντανό και το τρουφέλαιο (περίπου 2 κουταλίες τους γλυκού) και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα και άμα μας αρέσει έξτρα τρουφέλαιο.