Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/18

Ύπνος μαζί με το μωρό και κατάθλιψη:Υπάρχει κάποια σχέση;




Μια νέα έρευνα μας ενημερώνει σχετικά...

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της  μητρότητας είναι γεμάτος αντιφατικές συμβουλές σχετικά με τα μωρά και τον ύπνο. Οι κανόνες οι έρευνες, οι νέες μελέτες, αποτελούν μια ατελείωτη λίστα η οποία δείχνει να  προκαλεί σύγχυση σε οποιαδήποτε νέα μαμά.

Τώρα, μια  νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Pennsylvania State University και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Infant and Child Development, μας λέει ότι οι μαμάδες που κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη. Και αυτό προκύπτει γιατί ανησυχούν συνεχώς για τον ύπνο του μωρού τους και η συνεχής ανησυχία του προκαλεί έντονο στρες και συνεπώς συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές μελέτησαν κάποιες μαμάδες που κοιμούνταν με τα μωρά τους επί έξι συνεχόμενους μήνες. Από την άλλη μελέτησαν τα συμπτώματα μαμάδων που έβαλαν σύντομα τα μωρά σε δικό τους δωμάτιο. Το συμπέρασμα ήταν, ότι οι μητέρες που κοιμούνται επί έξι μήνες κοντά στα μωρά, εμφάνισαν κατάθλιψη σε ποσοστό 76%, σε σχέση με εκείνες που είχαν μεταφέρει το μωρό τους σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Ο καθηγητής Douglas Teti και επικεφαλής σε θέματα οικογενειακής ανάπτυξης στο Penn State λέει για τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης: «Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα ανησυχίας για τον ύπνο του μωρού, τόσο πιο έντονο στρες βιώνουν όλες οι μαμάδες. Ωστόσο το co sleeping, είναι μια σχετικά προσωπική υπόθεση για κάθε μαμά. Άλλωστε η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία σημειώνει πως από τη στιγμή που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας τότε μόνο θετική μπορεί να είναι η επίδραση του στα βρέφη.