Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/17

Η υψηλή τεχνολογία “εργαλείο” για την περιφερειακή ανάπτυξη




Ένα συνολικό οικοσύστημα, το οποίο θα αναπτύσσεται πέριξ της υψηλής τεχνολογίας, επιδιώκει να δημιουργήσει σε κάθε περιφέρεια...
επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί δια-περιφερειακές εταιρικές σχέσεις, που σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία και θα λάβουν εξατομικευμένη στήριξη στο πλαίσιο νέας πιλοτικής δράσης για καινοτόμα έργα. Οι εταιρικές αυτές σχέσεις θα επωφεληθούν από τη στήριξη ειδικών ομάδων που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, στις οποίες συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα θεματικά πεδία. Οι εμπειρογνώμονες θα παρέχουν συμβουλές, για παράδειγμα, σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνδυασμού των κονδυλίων της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση έργων. Στόχος της πιλοτικής δράσης είναι να βοηθήσει εταιρικές σχέσεις να αναπτύξουν τα έργα τους σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι τα μαζικά δεδομένα, η βιοοικονομία, η αποδοτική χρήση των πόρων, τα προηγμένα συστήματα παραγωγής ή η κυβερνοασφάλεια.

Οι περιφέρειες, με συναφείς ανταγωνιστικές δυνάμεις, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα έργα τους σ’ ένα κοινό μεγάλο τραπέζι. Με τη στήριξη της Ε.Ε., οι ιδέες τους θα μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα, από τα οποία αναμένεται να αναδειχθούν τα ευρωπαϊκά “αστέρια” της καινοτομίας του αύριο.

Εκτός από τη στήριξη από την πλευρά της Επιτροπής, κάθε εταιρική σχέση θα μπορεί να επωφεληθεί από εξωτερικές υπηρεσίες συμβούλων αξίας έως και €200.000 για δραστηριότητες επέκτασης και εμπορικής αξιοποίησης. Οι εργασίες με τις εταιρικές σχέσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 και θα συνεχιστούν και όλο το 2019.

Με το πιλοτικό αυτό έργο θα δοκιμαστούν νέες προσεγγίσεις για τη διαπεριφερειακή συνεργασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει στοιχεία, που θα τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό γύρω από την έξυπνη εξειδίκευση μετά το 2020.

Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί 120 περιφερειακές στρατηγικές “έξυπνης” εξειδίκευσης. Τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή στηρίζουν την εφαρμογή τους με €40 δις.

“Έξυπνες” συνεργασίες
Σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσίευσε η Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2017, επελέγησαν αρχικά οκτώ δια-περιφερειακές εταιρικές σχέσεις. Η πρώτη είναι μια εταιρική σχέση, όπου μετέχουν οκτώ περιφέρειες με επικεφαλής τις περιφέρειες της Βόρειας Βραβάνδης (NL), της Φλάνδρας (BE) και της Βόρειας Πορτογαλίας (PT). Αυτή η εταιρική σύνθεση θα αναπτύξει από κοινού έργα στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Στο μεταξύ, μία ομάδα εννέα περιφερειών, με επικεφαλής την περιφέρεια της Φλάνδρας (BE), θα συνεργαστεί στον τομέα της βιοοικονομίας. Επίσης, η περιφέρεια της Βρετάνης (FR), μαζί με άλλες τρεις περιφέρειες και την Εσθονία, θα επικεντρωθούν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, η περιφέρεια της Λομβαρδίας (IT) και άλλες επτά περιφέρειες έχουν επιλέξει να εξειδικευτούν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ειδικότερα, στην αποσυναρμολόγηση και ανακατασκευή.

Γεωργία υψηλής τεχνολογίας
Η περιφέρεια της Τοσκάνης (IT), 21 άλλες περιφέρειες και η Εσθονία θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων λύσεων στον τομέα της γεωργίας υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ τους και δύο ελληνικές περιφέρειες: οι περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, οι περιφέρειες της Σκωτίας (UK) και της Χώρας των Βάσκων (ES) συντονίζουν μια ομάδα 16 περιφερειών με κοινά έργα στον τομέα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την ομάδα αυτή συνεργάζεται και η περιφέρεια Sogn og Fjordane της Νορβηγίας.

Τέλος, η  περιφέρεια της Ανδαλουσίας (ES) και άλλες 5 περιφέρειες έχουν ορίσει ως θεματική τους προτεραιότητα τα βιώσιμα κτίρια, ενώ οι περιφέρειες της Ανδαλουσίας (ES) και της Εμίλια-Ρομάνια (IT) είναι επικεφαλής ομάδας εννέα περιοχών, οι οποίες θα προτείνουν καινοτόμα σχέδια σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και τα μαζικά δεδομένα στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής.