Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/17

Αυτές οι τροφές σώζουν από αρθρίτιδα και πόνους στη μέση...




Μερικές από τις πιο ενοχλητικές αλλά και σοβαρές ασθένειες στο σώμα μας, προκύπτουν εξαιτίας της φλεγμονής...
Μερικά παραδείγματα είναι η αρθρίτιδα, οι πόνοι στη μέση και τον αυχένα, καθώς και η ινομυαλγία. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και πιο σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και ο διαβήτης.

Κανονικά τα λευκά αιμοσφαίρια στον οργανισμό μας, επιτίθενται στις διάφορες ασθένειες, τους ιούς και τα βακτήρια που μας προσβάλλουν. Αλλά στις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται στη φλεγμονή, την οποία προκαλεί το σώμα μας, το ανοσοποιητικό σύστημα (λευκά αιμοσφαίρια) επιτίθεται ουσιαστικά εναντίον του ίδιου του οργανισμού μας.

Έτσι ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και οι πόνοι στη μέση είναι αυτοάνοσες και υποχρεώνουν το σώμα μας να παλεύει με τον εαυτό του.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες τροφών που έχουν συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει την φλεγμονή. Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές και βάλτε τις στην διατροφή σας άμεσα:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η μείωση της φλεγμονής είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη για την υγεία που παρέχουν τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι είναι επίσης ευεργετικά για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Μία από τις κορυφαίες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Για όσους δεν τους αρέσει το ψάρι, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου είναι επίσης ένα καλό υποκατάστατο. Επιπροσθέτως, ξηροί καρποί το καρυδέλαιο, οι σπόροι κολοκύθας, ο λιναρόσπορος και η σόγια περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο είναι ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα φυτά.

Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα

Τέτοια λαχανικά είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το σπανάκι. Είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ. Αν και η βιταμίνη Ε έρχεται με πολλές μορφές, ο τύπος άλφα-τοκοφερόλη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης των φλεγμονωδών ουσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν την καρδιά.

Μελέτες πραγματοποιούνται επίσης για το αν α-τοκοφερόλη μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή των πνευμόνων που σχετίζεται με τις αλλεργίες. Επιπλέον, ενώ η βιταμίνη Κ είναι περισσότερο γνωστή για την παροχή βοήθειας στην πήξη του αίματος, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης ευεργετική στη μείωση των επιπέδων φλεγμονωδών δεικτών στο σώμα.

Τομάτες

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που δίνει στις ντομάτες το έντονο, κόκκινο χρώμα τους. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει τα πολλά οφέλη για την υγεία από τις τομάτες λόγω του λυκοπενίου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες πιο συχνά συνδέεται με το άσθμα.

Μύρτιλα (blueberries)

Ενώ είναι ήδη γνωστά ως πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund Πολυτεχνικής Σχολής στη Σουηδία δείχνει ότι τα μύρτιλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους πάσχουν από εντερικές φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας. Περιέχουν υψηλές ποσότητες πολυφαινολών, οι οποίες είναι γνωστές για την εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση τους. Επίσης, η κατανάλωσή τους μαζί με προβιοτικά μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή στην πεπτική οδό.