Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/17

Γιατί η γυμναστική για απώλεια βάρους είναι μια πολύ κακή ιδέα
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάνεις γυμναστική; Είναι για να βελτιώσεις την εικόνα σου ή την ...
υγεία σου; Ή απλά θέλεις να κάψεις θερμίδες; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα μπορούν να λάβουν θετική απάντηση από την πλευρά σου αλλά μάλλον προς το τελευταίο συγκλίνεις περισσότερο.

Σε αυτή την περίπτωση κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος. Και αυτό το επιβεβαιώνει μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Washington Post την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, είναι εντελώς ανώφελο να προσαρμόζεις τις ασκήσεις σου πάνω στο πόσες θερμίδες έλαβες μέσα στην ημέρα, με σκοπό να τις «κάψεις».
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο φιλοξενείται και μια μίνι συνέντευξη του διατροφολόγου Scott Kahan, που τυγχάνει να είναι και διευθυντής στο National Center for Weight and Wellness. Ο Kahan υποστηρίζει πως ενώ οι ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές στη διαμόρφωση της εικόνας του σώματος και των μυών, η συμβολή τους στην απώλεια βάρους είναι απειροελάχιστη. Τον πρωτεύοντα ρόλο παίζει η διατροφή. Για παράδειγμα αν φας ένα burger και τηγανητές πατάτες (περίπου 1200 θερμίδες) χρειάζεσαι σχεδόν δυο ώρες κολύμπι ή 1,5 ώρα τρέξιμο για να τα «κάψεις».

Επιστρέφουμε έτσι στην παλιά αντίληψη ότι το σώμα μας στην πραγματικότητα «χτίζεται» στην κουζίνα. Σχεδόν το 80% της απώλειας βάρους οφείλεται στο τι τρώμε και το υπόλοιπο 20% στην άσκηση.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν και δίαιτα και άσκηση θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους αν θέλουν πραγματικά να δουν αποτελέσματα με ασφάλεια και διάρκεια. Είναι μια γενική πεποίθηση η υπερεκτίμηση του πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης -συμπεριλαμβανομένου και του σεξ- ενώ αντιθέτως όλοι υποτιμούν τη θερμιδική τους πρόσληψη. Μην το κάνεις κι εσύ λοιπόν, επικεντρώσου στη διατροφή σου, κάνε σωστά την άσκησή σου και φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά.