Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/17

7 φυσικοί τρόποι ανακούφισης από τους πόνους στην πλάτη


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο πόνος είναι προσωπική υπόθεση και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να εντοπιστεί ο βαθμός του. Ως εκ τούτου, ούτε ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει πώς ακριβώς αισθάνεστε, ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει.

Όπως... 
  

συμβαίνει με τη θερμότητα ή την ευχαρίστηση, ο βαθμός του πόνου διαμορφώνεται με βάση τις αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος από το σώμα σας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό του πόνου. Τέτοιοι είναι το άγχος, η κούραση, ακόμα και η προσδοκία του πόνου που αυξάνει ή μειώνει την αγωνία.


Ομοίως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, χωρίς να χρειαστεί να παίρνετε τα χάπια με τις χούφτες!

Δείτε κάποιους από αυτούς:

Περάστε χρόνο με φίλους

Η παρέα με τους αγαπημένους φίλους προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των μικρών αλυσίδων πρωτεϊνών (νευροπεπτίδια) που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Οι ενδορφίνες αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και θεωρούνται ισχυρότατο παυσίπονο.

Κάθε δραστηριότητα που ευχαριστεί οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες.

Αντίθετα, η κοινωνική απομόνωση, συνδέεται με επιδείνωση του πόνου της πλάτης.

Ευθυμήστε

Το γέλιο είναι ισχυρός σύμμαχος στη μείωση του πόνου. Τα αστεία με φίλους ή μια αστεία ταινία προκαλούν την παραγωγή ενδορφινών και μεγαλώνουν την αντοχή στον πόνο.

Μασάζ

Μελέτη του 2015 έδειξε ότι ένα μασάζ μπορεί να εξαλείψει ή τουλάχιστον να μειώσει την αντίληψη του πόνου.

Οι υποδοχείς της πίεσης στο δέρμα ανταποκρίνονται στο άγγιγμα ενός άλλου ατόμου ενεργοποιώντας τα εγκεφαλικά νεύρα που ανακουφίζουν από το άγχος. Όταν μειώνεται το άγχος, ο πόνος είναι πιο ήπιος.

Ασκήσεις με κυλίνδρους

Η χρήση κυλίνδρων από αφρώδες υλικό μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο στην πλάτη, ακόμη και αν δεν έρχεται σε επαφή με τον κύλινδρο το σημείο που πονάει. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο έως και κατά 55% σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Αεροβική γυμναστική

Αρκούν 25 λεπτά αεροβικής γυμναστικής όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι για να μειωθεί ο πόνος κατά 28%, όπως έδειξε σχετική μελέτη. Είτε πρόκειται για πόνο χαμηλά στην πλάτη, είτε για χρόνιους πόνους (ινομυαλγία), η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αθλητές έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με όσους δεν αθλούνται. Η άσκηση ενεργοποιεί τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο, που μειώνουν τον πόνο.

Διαλογισμός

Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έκαναν διαλογισμό και γιόγκα είδαν τη μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) σε σχέση με όσους ακολούθησαν παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) για την αντιμετώπιση του πόνου. Μετά από ένα έτος, όσοι είχαν κάνει διαλογισμό-γιόγκα ή ψυχοθεραπεία, συνέχιζαν να έχουν λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή φαρμακευτική οδό. Η έρευνα ενισχύει την αντίληψη ολοένα περισσότερων επιστημόνων ότι νους και σώμα αλληλοεπηρεάζονται και ότι ορισμένα τουλάχιστον προβλήματα του σώματος μπορούν να αντιμετωπισθούν πιο εύκολα με την κατάλληλη βοήθεια από το νου.

Γιόγκα – Διατάσεις

Μόλις μία ώρα γιόγκα ή stretching (διατάσεις) κάθε εβδομάδα μπορεί να σας ανακουφίσει από την οσφυαλγία. Οι συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα έκαναν 55 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα και σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η γιόγκα ενισχύει τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

Πηγή: onmed.gr