Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/8/16

Τα προβλήματα των ερωτικών σχέσεων ανά ηλικία


Προσθήκη λεζάντας
Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με ένα βασικό κανόνα: Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Άλλωστε  ένα ζευγάρι συνήθως απαρτίζεται από μια γυναίκα και από έναν άνδρα, επομένως έχουμε σίγουρα διαφορές φύλου π.χ. η γυναίκα θέλει να επικοινωνεί περισσότερο από τον άνδρα. Πρέπει να προσθέσουμε ότι ξεκινώντας μια σχέση το κάθε άτομο κουβαλάει τις δικές του ανάγκες, προσδοκίες, αρχές, εμπειρίες και πεποιθήσεις. Άρα δύο άνθρωποι που διαφέρουν μεταξύ τους, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, συνάπτουν σχέση και επιδιώκουν να ζήσουν μαζί.

Γράφει η Ψυχολόγος Υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων Εύη Κυράνα.
Το πρώτο διάστημα συνήθως το ζευγάρι είναι ερωτευμένο. Είναι η φάση στην οποία πολύ πρόθυμα το ζευγάρι παραβλέπει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο.
 1η φάση: το ζευγάρι βρίσκεται σε ραντεβού: πιθανές διαφορές που καλείται να διαχειριστεί: πού βγαίνουν για διασκέδαση, πόσο συχνά βρίσκονται, ποιος παίρνει την πρωτοβουλία της συνάντησης. Συχνά, οι διαφορές σε αυτή την φάση υπάρχουν, αλλά ο έρωτας τις καθιστά αμελητέες.
2η φάση: συγκατοίκηση. Οι ενδεχόμενες διαφορές αυξάνονται, π.χ. πώς θέλει ο καθένας να ορίζει ή να φροντίζει τον χώρο του, πώς μοιράζονται οι ευθύνες του σπιτιού κλπ. ‘Όχι μόνο αυξάνονται οι διαφορές, αλλά  αν ο έρωτας έχει περάσει, τότε η διάθεση να παραβλέπουν τις διαφορές μικραίνει.
3η φάση: επισημοποίηση ή γάμος. Ενδεχόμενες διαφορές: Πώς θα διαχειριστούν την ευρύτερη οικογένεια, πόσο συχνά θα τους βλέπουν κλπ. Άρα περισσότερες διαφορές.
4η φάση: η γέννηση των παιδιών: Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά, πόσο χρόνο θα ασχολούνται με αυτά, τι αρχές θα τους δώσουν κλπ.
5η φάση: Συνταξιοδότηση, τα παιδιά μεγαλώνουν και απομακρύνονται. Ενδεχόμενες διαφορές: Πώς θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους, τι ασχολίες θα έχουν, πως διαχειρίζονται την υγεία τους κλπ.
Επομένως στην πορεία της ζωής η διαφορετικότητα των 2 ατόμων εξελίσσεται. Οι ανάγκες που καλείται το ζευγάρι να καλύψει είναι πολλές:  προσωπικές, των παιδιών, της ευρύτερης οικογένειας κλπ. Αν στα πρώτα στάδια δεν μπορέσει το ζευγάρι  να διαχειριστεί κάποιες διαφορές, τις κουβαλάει στα επόμενα στάδια. Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες. Όταν όμως ένα ζευγάρι δεν έχει μάθει τρόπους να διαχειρίζεται την διαφορετικότητα και μάλιστα να επωφελείται από αυτήν, τότε η σχέση χαρακτηρίζεται από εντάσεις, δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

Μέσα από την θεραπεία το ζευγάρι μπορεί να εκπαιδευτεί σε τρόπους διαχείρισης των διαφορών και να μπορέσει να ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους οι διαφορές μπορούν να πάψουν να απειλούν τη σχέση και σε πολλές περιπτώσεις να αποτελούν εφόδιο της σχέσης.