Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/16

Αρτηριακή πίεση: Τι πρέπει να προσέχεις για να μην πάθεις εγκεφαλικό

Η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, καθώς μειώνει κατά το ένα τρίτο τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Imperial Collegeτου Λονδίνου (ICL), ανέλυσαν τον αριθμό των καρδιαγγειακών συμβαμάτων και των θανάτων εξαιτίας τους που καταγράφηκαν στην Αγγλία την περίοδο 1994-2011, καθώς και μελέτες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το ποσοστό των υπερτασικών Άγγλων που κάνουν θεραπεία αυξήθηκε σημαντικά (από 32% που ήταν το 1994 σε 58% το 2011), ενώ το ποσοστό όσων κατόρθωσαν να ρυθμίσουν την πίεσή τους αυξήθηκε από 11% σε 37%.
Την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% (ή κατά 70.000 συμβάματα) τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αγγλία (πλέον καταγράφονται 82.000 και 125.000 αντιστοίχως).
Πολλά από τα συμβάντα που αποτρέπονται θα απέβαιναν μοιραία, γράφουν οι ερευνητές.
Όντως, από τους Άγγλους που παθαίνουν κάθε χρόνο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, οι 74.000 πεθαίνουν, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).
Η βελτίωση στη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών αποδίδεται από τους ερευνητές στην βελτίωση των φαρμάκων, την αυξημένη ενημέρωση για τις θανατηφόρες συνέπειες της αρρύθμιστης πίεσης και την βελτίωση στις μεθόδους διάγνωσης και παρακολούθησής της.