Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/15

Νέο κύμα προσφύγων: Χιλιάδες Κουβανοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ...




Κούβα... η Συρία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Υπερβολή;
Σίγουρα ναι, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Στην Κούβα δεν υπάρχει εμφύλιος. Επιβάλλονται περιορισμοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί εμφύλια διαμάχη. Οι συνθήκες ζωής ωστόσο, ωθούν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν την τύχη τους στο δυτικό κόσμο. Για πολλές δεκαετίες, οι Κουβανοί περνούσαν στην Αμερική παρανόμως. Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι Κουβανοί αισθάνονται ότι ανοίγει διάπλατα η πόρτα μίας νέας ζωής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όπως οι Σύροι συρρέουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έτσι και οι Κουβανοί τις τελευταίες ημέρες, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, επιχειρούν να μεταβούν στις ΗΠΑ.

Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από την Κούβα στις ακτές της Κεντρικής Αμερικής. Η αθρόα προσέλευση οδήγησε την κυβέρνηση της Νικαράγουας να κλείσει τα σύνορά της, με συνέπεια οι πρόσφυγες από το νησί του Ατλαντικού να στοχεύουν στην Κόστα Ρίκα. Από εκεί μεταφέρονται με  αεροπλάνα στο Ελ Σαλβαδόρ όπου και έχουν συγκεντρωθεί οι χιλιάδες των Κουβανών μεταναστών που έχουν τολμήσει να αναζητήσουν μία καινούργια ζωή στην αμερικανική ήπειρο.

Την Τετάρτη (30/12), οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ και οι αντίστοιχες του Μεξικού  κατέληξαν σε συμφωνία για την προώθηση των 8.000 και πλέον προσφύγων. Μέσω της μεξικανικής επικράτειας και με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, οι Κουβανοί θα ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από τα σύνορα των ΗΠΑ, όπου σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.