Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/15

Κοτζιάς: Αν βιάζεται για λύση η Τουρκία ας αποχωρήσει από την Κύπρο

Κοτζιάς: Αν βιάζεται για λύση η Τουρκία ας αποχωρήσει από την Κύπρο
«Αν η Τουρκία βιάζεται για λύση του Κυπριακού, τότε ας αποχωρήσει από την Κύπρο και να τελειώσει η κατοχή», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία για τη συνάντηση κορυφής Κύπρου- Ελλάδος- Αιγύπτου.

Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, και διαδραμάτισε όσο μπορούσε αυτόν τον ρόλο, ωστόσο, τώρα πια δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις.
«Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Η Ελλάδα εργάζεται και στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, μια δίκαιη λύση» είπε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως «μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού, σημαίνει ότι θα είναι λύση και όχι ψευδολύση, άρα δεν θα υπάρχουν όλοι αυτοί οι καταναγκασμοί που υπήρχαν στη Συμφωνία της Ζυρίχης».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, το οποίο ενδιαφέρει -όπως είπε- και την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει, στις 13 και 14 Μαΐου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια. Σε ερώτηση εάν στη σύνοδο θα τεθεί το Κυπριακό, είπε ότι «το Κυπριακό είναι στην καρδιά μας πάντα, και όπου χρειάζεται το θέτουμε με αυστηρότητα και επιμονή».
Σε άλλη ερώτηση σχετική τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αναφέρθηκε στη διμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, λέγοντας πως «νομίζω εκεί θα διατυπωθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν στις τσάντες μας και θα τεθούν πάνω στο τραπέζι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ