Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/15

Fitch: Η Ευρωζώνη "No 1 κίνδυνος" - ΦΩΤΟ

Fitch: Η Ευρωζώνη No 1 κίνδυνος - ΦΩΤΟ




Το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομία διεθνώς ακούει στο όνομα ευρωζώνη, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για τη λίστα της Αθήνας. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του οίκου αξιολόγησης Fitch που έγινε σε 350 οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, οι οποίοι πήραν μέρος σε διεθνές συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, ο «Νο 1 κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία ήταν στις ΗΠΑ και στο φόβο να πάρει πίσω η Fed τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, την «ποσοτική χαλάρωση» δηλαδή, την «εκτύπωση» χρήματος, προς τις τράπεζες.
Εάν αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τότε θα είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τους περισσότερους που ρωτήθηκαν σto συνέδριο της Fitch το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου.
Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση θα γίνει, εφόσον επιβεβαιωθεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ «ιαπωνικού-στυλ», όπως λέει χαρακτηριστικά η Fitch, που πιθανόν να οδηγήσει σε αυτοτροφοδοτούμενη ενίσχυση του χρέους. Αλλά αυτό δεν είναι στις προθέσεις μας, σημειώνει... τουλάχιστον προς το παρόν.
Η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από την ελληνική Lehman στην ευρωζώνη, το ενδεχόμενο δηλαδή ενός Grexit. Τo 2008 η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers αποτέλεσε αφορμή να ρουφήξει η "μαύρη τρύπα" ολόκληρες χώρες στην παγκόσμια οικονομία. Τώρα κατάρρευση μιας χώρας δημιουργεί τους ίδιους και χειρότερους φόβους διεθνώς, καθώς η φαρέτρα των κεντρικών τραπεζών είναι πιο περιορισμένη από τότε.
Επίσης για τις αναδυόμενες αγορές κάνει λόγο για αυξανόμενες πιέσεις, από Κίνα και Βραζιλία κυρίως, υπολογίζοντας την ανάπτυξη να φρενάρει σε 3,6% το 2915 από 6,9% που ήταν το 2009.
Προς το παρόν, πάντως, η απόφαση χορήγησης από την ΕΚΤ 60 δισ. ευρώ φρεσκοτυπωμένων ευρώ στην ευρω-οικονομία έχει προκαλέσει πάρτι στα ευρω-χρηματιστήρια, που εκτοξεύονται στα ουράνια, κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2000...
Πηγή: Fitch, FT