Σελίδες

Thessaloniki video tour

4/3/15

Χωρίς σεισάχθεια οι 100 δόσεις



Του Κώστα Ιερίδη

Δεν θα προβλέπει «κούρεμα», σε ποσοστό 50%, της οφειλής η ρύθμιση που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και η οποία αναμένεται να βρίσκεται στην ομάδα των έξι μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Καμία διαγραφή χρέους της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή
Όσοι, λοιπόν, διαθέτουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση τους ή σε τμηματική ρύθμιση τους διαγράφοντας το 50% της συνολικής οφειλής, όπως προβλεπόταν αρχικά. Αυτό θα μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν είτε εάν εξοφλούσαν εφάπαξ το ποσό της οφειλής είτε εάν η πρώτη δόση που κατέβαλαν αντιστοιχούσε στο 10πλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης της ρύθμισης.

Για παράδειγμα, εάν η ελάχιστη δόση είναι 20 ευρώ θα έπρεπε να καταβληθεί στην πρώτη δόση ποσό 201 ευρώ. Δηλαδή, όποιο ποσό θα πλήρωνε ο οφειλέτης με την πρώτη δόση, που υπερβαίνει το 10πλάσιο της αναλογούσας δόσης, η Εφορία θα το μετρούσε διπλά και θα το αφαιρούσε από τη συνολική οφειλή.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποτελεί, πλέον… όνειρο θερινής νυκτός, καθώς η διαγραφή του μισού του οφειλομένου κεφαλαίου δεν είχε την έγκριση των εταίρων. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, καθώς όπως προανήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του MEGA, βάσει της κατατεθείσας ρύθμισης «θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015».

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι σήμερα γίνει γνωστά, θα προβλέπει:

  • Ελάχιστη δόση 20 ευρώ από 50 ευρώ
  • 100 δόσεις για όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής
  • Κατάργηση του ορίου του 1 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Δηλαδή, όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως μεγέθους θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 100 δόσεις.
  • Για οφειλές έως 5.000 ευρώ, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0% και για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ θα υπάρχει επιτόκιο 0,25%.
Ας σημειωθεί ότι ακόμη και τα σημεία αυτά δεν αποκλείεται να αλλάξουν, λίγο πριν από την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή, κάτι που ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.


zougla.gr