Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/15

Τα 7 πιο συχνά προβλήματα στο σεξ: Βοήθεια!



AdTech Ad
Ποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν στη σεξουαλική επαφή στον άνδρα και στη γυναίκα; Και ποια είναι η αντιμετώπισή τους; Αναζητήσαμε την απάντηση στο κείμενο της Βιβής Σωτηροπούλου, 
Ψυχολόγου, Δρ ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο
 
Βιβή Σωτηροπούλου
Στοιχεία επικοινωνίας : 210 97 01 104, www.thesy.gr
 
ΑΝΔΡΑΣ 
Στυτική δυσλειτουργία
Παρατηρείται αδυναμία να αποκτηθεί στύση ή να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας
και / ή σημαντική μείωση της σκληρότητας της στύσης σε τέτοιο βαθμό που αυτό προξενεί δυσκολία στη διείσδυση ή την ευχαρίστηση.

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση
Υπάρχει σημαντική χρονική αναστολή στην εκσπερμάτιση ή μείωση της συχνότητας αυτής ή και ακόμη πλήρης απουσία αυτής.

Πρόωρη εκσπερμάτιση
Συστηματική και επαναλαμβανόμενη εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια συνουσίας που διαρκεί περίπου ένα λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και σίγουρα πριν να το θέλει ο άντρας.

Διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας στους άντρες
Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης οι σεξουαλικές φαντασιώσεις κρίνονται ανεπαρκείς για τη δημιουργία σεξουαλικής δραστηριότητας ή είναι παντελώς απούσες. Ο κλινικός οφείλει να έχει λάβει υπόψη του τους πιθανούς παράγοντες (κοινωνικούς, επαγγελματικούς, ηλικία) που πιθανώς έχουν επηρεάσει την σεξουαλική επιθυμία ενός άντρα.

ΓΥΝΑΙΚΑ 
Διαταραχή του σεξουαλικού ενδιαφέροντος / διέγερσης στις γυναίκες
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της δυσλειτουργίας είναι ότι παρατηρείται μείωση της έντασης στο ενδιαφέρον για σεξ ή παντελής απουσία του ενδιαφέροντος. Επίσης, παρατηρείται μείωση της έντασης και της συχνότητας των ερωτικών σκέψεων ή φαντασιώσεων και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για να ξεκινήσει η σεξουαλική διαδικασία. Συχνά αποκρούονται οι προσπάθειες του συντρόφου για συνεύρεση ή υπάρχει απουσία ή μειωμένη συγκίνηση και ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διαδικασίας.

Οργασμική διαταραχή στη γυναίκα
Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην έλευση του οργασμού ή σημαντική μείωση της συχνότητας ή και ακόμη απουσία οργασμού
και/ή
ακόμη κι όταν υπάρχει οργασμός έχει μειωθεί η ένταση της αίσθησης που συνδέεται μ’ αυτόν.

Διαταραχή πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή / διαταραχή διείσδυσης
Παρατηρείται επίμονη και επαναλαμβανόμενη δυσκολία στη διείσδυση του πέους
κατά την σεξουαλική διαδικασία ή σημαντικός πόνος που ακολουθεί τις προσπάθειες της διείσδυσης.
Συχνά υπάρχει μεγάλο άγχος στην προοπτική της συνεύρεσης, εξαιτίας της
πιθανότητας του πόνου ή ένταση των μυών κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ 
Μετά την αξιολόγηση και τη διάγνωση από τον ειδικό, και έχοντας αποκλείσει τη συμμετοχή οποιουδήποτε οργανικού παράγοντα, μπορούν να ξεκινήσουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα βασικά συστατικά αυτών είναι:
• Ψυχοεκπαίδευση – περιλαμβάνει παροχή πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα και τις αιτίες του, ώστε να γίνει αντιληπτή η φύση της δυσκολίας και η πιθανή συμμετοχή του κάθε εμπλεκόμενου ξεχωριστά.
• Εκπαίδευση στη σεξουαλική επικοινωνία των δύο συντρόφων και αισθητηριακός εστιασμός – συγκεκριμένες ασκήσεις για να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της αλληλεπίδρασης των δύο συντρόφων στη σεξουαλική διαδικασία και να τεθεί εκ νέου μια βάση για την ουσιαστική και όχι διεκπεραιωτική συμμετοχή τους σ’αυτή. Επίσης, οι ασκήσεις του αισθητηριακού εστιασμού βοηθούν στη συγκέντρωση της προσοχής στις αισθήσεις και αποσπούν από πιθανές γνωσιακές διεργασίες όπως ο “ρόλος του θεατή” που αποπροσανατολίζουν τους συντρόφους. Ως αποτέλεσμα, το άγχος μειώνεται και έτσι αποκαθίσταται η ομαλή σεξουαλική λειτουργία.
• Παρεμβάσεις στη γενικότερη προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, ώστε να μειωθούν οι εστίες συναισθηματικής απομάκρυνσης των δύο συντρόφων.