Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/14

Περιττά κιλά φέρνει το στρες στις γυναίκες




Το στρες αποτελεί παράγοντα που δεν βοηθά τις γυναίκες να αδυνατίσουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που... μάλλον καταρρίπτει την άποψη ότι το άγχος ενδέχεται να λειτουργεί σαν δίαιτα.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ένα φαγητό με πολλά λίπη είναι ό,τι χειρότερο σε φάση στρες, καθώς ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός, με αποτέλεσμα να καίγονται λιγότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο συχνά μια γυναίκα τρώει λιπαρά φαγητά μετά από ένα αγχώδες περιστατικό, τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθεί το βάρος της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής και ψυχολογίας Γιαν Κίκολτ Γκλέιζερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Biological Psychiatry», μελέτησαν 58 γυναίκες με μέση ηλικία 53 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τις στρεσογόνες καταστάσεις που βίωνε μια γυναίκα και γενικότερα την ψυχική διάθεσή της με τη διατροφή της την επόμενη ημέρα, που έπρεπε να περιέχει περίπου 930 θερμίδες.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επί επτά ώρες μετά το φαγητό το ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ παράλληλα μετρούσαν το σάκχαρο στο αίμα, τα τριγλυκερίδια, την ινσουλίνη και την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που είχαν αναφέρει μία ή περισσότερες καταστάσεις άγχους κατά το προηγούμενο 24ωρο, έκαιγαν 104 λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν στρεσαριστεί, με τη διαφορά αυτή, αν επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, να έχει ως πιθανή συνέπεια την προσθήκη έως πέντε παραπάνω κιλών μέσα σε ένα έτος.

Όπως εξάλλου διαπιστώθηκε, όταν το στρες συνδυάζεται με ένα ιστορικό κατάθλιψης, τότε αυξάνεται ιδιαίτερα μια μορφή λιπιδίων, τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι γυναίκες που βίωναν στρες, είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, πράγμα που διευκολύνει την αποθήκευση του λίπους.

Ενώ εμφάνιζαν και μικρότερη οξείδωση του λίπους, δηλαδή δεν γινόταν σωστά η μετατροπή των μεγάλων μορίων των λιπών σε μικρότερα μόρια κατάλληλα για «καύσιμα» του οργανισμού, με συνέπεια το αποθηκευμένο λίπος να μην καίγεται τόσο γρήγορα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με στρες και με διαταραχές της ψυχικής διάθεσής τους κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έρευνά τους αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί να επεκτείνουν τα συμπεράσματά τους και στους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν περισσότερους μύες, πράγμα που επιδρά στον ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Θα χρειαστούν νέες μελέτες που θα περιλαμβάνουν και άνδρες, για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ