Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/14

Ότι πιο γρήγορο έχει βγάλει η Triumph ποτέ [photos]




Ήταν πριν μισόν αιώνα (1965) όταν μία αεροδυναμική Triumph με την ονομασία Gyronaut X-1 έγραφε μια νέα σελίδα στα παγκόσμια ρεκόρ.

Στα περίφημα Αλίπεδα της Bonneville τα χρονόμετρα έδειξαν ότι έπιασε τα 342,216601 χλμ. ανά ώρα. Η Gyronaut X-1 έπαιρνε κίνηση από δύο μοτέρ Triumph με συνολική απόδοση 130 ίππων περίπου...

Το ρεκόρ άντεξε μόλις έναν χρόνο, αφού το 1966 οι ίδιοι οι κατασκευαστές του Χ-1 (Bob Leppan, Alex Tremulis και Jim Bruflodt) επέστρεψαν στην Bonneville με ένα βελτιωμένο X-1, καθώς το προηγούμενο είχε την τάση να κόβει την αλυσίδα μετάδοσης. Έκαναν έτσι ένα νέο ρεκόρ ανεβάζοντας τον πήχυ στα 395,278203 χλμ ανά ώρα. Το ρεκόρ αυτό άντεξε ως το 1970.

Και ερχόμαστε στο 2013. Μια νέα τριανδρία, οι Matt Markstaller, Bob Carpenter και Jason DiSalvo κατασκευάζουν μια νέα αεροδυναμική Triumph. Στόχος είναι να κατακτήσουν το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για μοτοσυκλέτες.

Η «μοτοσυκλέτα» ονομάζεται Castrol Rocket προς τιμήν των δύο υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων από Triumph Rocket που με καύση αιθανόλης παράγουν πάνω από 1000 ίππους συνολικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κατασκευαστών του, η Castrol Rocket με το ανθρακονημάτινο πλαίσιο θα πρέπει να ξεπεράσει τα 640 χλμ. ανά ώρα στην Bonneville.

Τώρα και οι δύο μοτοσυκλέτες, η Gyronaut X-1 και η Castrol Rocket εκτίθενται στην Ετήσια Μοτοσυκλετιστική Μάζωξη The Quail (το Ορτύκι) στα πλαίσια του εορτασμού των «100 Χρόνων Ρεκόρ Ταχύτητας στα Αλίπεδα της Bonneville».