Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/13

Αδιάφορη για τη μητρότητα μία στις τέσσερις γυναίκες

Αδιάφορη για τη μητρότητα μία στις τέσσερις γυναίκες


Oι ειδικοί επί χρόνια πίστευαν πως οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που θέλουν και προσπαθούν να κάνουν παιδιά και σε εκείνες που δεν θέλουν. Μία νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει πως υπάρχει και τρίτη κατηγορία: η ενδιάμεση.

Το 25% των εθελοντριών ηλικίας 25 έως 40 ετών που συμμετείχαν, είπαν πως θεωρούν ότι είναι το ίδιο γι΄ αυτές αν θα κάνουν ή δεν θα κάνουν παιδί.

Σύμφωνα με το tanea.gr, στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 4.000 γυναίκες, 71% από τις οποίες δήλωσαν πως κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας δεν προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι και ποσοστό λιγότερο από 6% ότι προσπαθούσαν. Οι υπόλοιπες απλώς δεν ασχολούνταν με το θέμα.

Οι εθελόντριες που δεν είχαν παιδιά συγκέντρωσαν λίγο περισσότερες πιθανότητες να προσπαθούν να μείνουν έγκυοι: σε αυτήν την υπο-ομάδα, ποσοστό 14% των γυναικών είπαν πως προσπαθούν να κάνουν παιδί, 60% ότι δεν προσπαθούν και 26% ότι δεν ασχολούνται με το θέμα.

«Τα ευρήματα αυτά πραγματικά αμφισβητούν την ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση πως αν μια γυναίκα δεν προσπαθεί να μείνει έγκυος, παίρνει προφυλακτικά μέτρα», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια ΜακΓκίλαν, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν.

«Είναι σαφές ότι πολλές γυναίκες είναι πολύ λιγότερο προσανατολισμένες στο θέμα της εγκυμοσύνης απ΄ όσο πιστεύουν οι λειτουργοί της Υγείας».

Η μελέτη δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της Επιθεώρησης «Μaternal and Child Ηealth Journal».