Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/13

Ο Ομπάμα «φρενάρει» την NSA

Ο Ομπάμα «φρενάρει» την NSA



«Φρένο» στις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών βάζει ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών αλλά και ηγετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να περιορίσει τις παρακολουθήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ εξήγγειλε την επανεξέταση του προγράμματος ψηφιακών παρακολουθήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του προέδρου είναι ο τερματισμός της παρακολούθησης ηγετών.
Μετά τα όσα συνέβησαν με την Συρία και το... βήμα πίσω που έκανε ο Ομπάμα στην στρατιωτική επέμβαση, έρχεται τώρα να προστεθεί και η υπόθεση των παρακολουθήσεων η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συμμάχων τωω Ηνωμένων Πολιτειών. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι αμερικανικές πρεσβείες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποκλοπών.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνώριζε για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, όπως αυτό της Άνγκελα Μέρκελ. Για την Γερμανίδα καγκελάριο έχει γίνει γνωστό ότι το κινητό της ήταν υπό παρακολούθηση από το 2002.
Απέφυγε να απαντήσει για την Μέρκελ
«Προχωρούμε σε ολοκληρωτικό επανέλεγχο για το πως ενεργούν οι υπηρεσίες μας εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Διεθνώς, υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί σχετικά με το πως κινούνται οι υπηρεσίες, αλλά είναι σημαντικό για μας να διασφαλίσουμε ότι προχωρούμε στις σωστές κινήσεις, όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται διαρκώς», δήλωσε.
Ο Ομπάμα απέφυγε να σχολιάσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί παρακολούθησης του κινητού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Σε ερώτηση για το πως είναι δυνατόν να μην γνώριζε ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα όσα διαρρέονται, ενώ υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως στόχο την ασφάλεια των πολιτών».
«Λανθασμένες οι αποκαλύψεις»
Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, ο διευθυντής της NSA, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών είναι εντελώς λανθασμένες. «Για να είμαστε εντελώς σαφείς, δεν συλλέξαμε πληροφορίες για τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε ο Αλεξάντερ, διευκρινίζοντας ότι αυτά πρόκειται για «δεδομένα που δόθηκαν στην NSA» από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους "Ευρωπαίους συμμάχους" και αν αυτοί οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.
Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος επιβλέπει τη δράση των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NSA. Ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Δεν αποτελεί κάτι το καινούριο και, όπως είπε «ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθε» ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963.
Στη γερμανική βουλή οι παρακολουθήσεις
Αντικείμενο συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο θα αποτελέσει η υπόθεση της παρακολούθησης της Άνγκελα Μέρκελ στις 18 Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια ώρα, η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος στην υπόθεση των φερόμενων παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στην Ισπανία, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Διπλωματική κρίση
Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έχουν προκαλέσει διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ κάλεσε τις ΗΠΑ να ενεργήσουν άμεσα, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με τους Ευρωπαίους. «Οι φίλοι και οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο. Επείγει οι Αμερικανοί εταίροι μας να ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», δήλωσε από την Ουάσινγκτον.
Πηγή: Real.gr