Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/13

Νόμιμη φοροδιαφυγή;


anafokbus6-thumb-large.jpg

  • 0
     


της Αναστασίας Φωκά
Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τα κοινωνικά αγαθά όπως είθισται να αποκαλούνται μιας και μόνο οι ονομασίες έμειναν, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, και την ύφεση που παίρνει διατάσεις χρόνιας μορφής. Ποιο κοινωνικό κράτος, ποια κοινωνική συνοχή; Αβεβαιότητα και ένα κλίμα διάλυσης που επιτείνουν οι αγορές και οι όποιες σκοπιμότητες, που πλέον έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους για τα καλά.

Τρομάζω με τον εαυτό μου πολλές φορές με τον τρόπο που εκφράζομαι! Κάποια εποχή η παραπάνω σκέψη θα ήταν απλά κάτι μακρινό από την καθημερινότητα μας. Σήμερα όμως, απλά έχουμε γίνει «τεχνοκράτες» μόνο και μόνο για να μπορούμε να ακολουθούμε πιστά την αθλιότητα που μας επιβάλλουν. Και μέσα σε όλα αυτά έφτασε και η ώρα των φορολογικών δηλώσεων. Δεν θα πω την ίδια καραμέλα, από πού θα πάρουν και τι. Προφανώς εκείνοι ξέρουν καλύτερα…
Έτσι λοιπόν, άρχισα να ανοίγω συρτάρια και προθήκες και να ψάχνω να βρω αποδείξεις για να δικαιολογήσω ένα μέρος του μισθού μου, αυτού τέλος πάντων που έμεινε. Κι εκεί που έψαχνα το χαμένο θησαυρό αναρωτήθηκα… κάθε μήνα ανανεώνω την κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πληρώνω το ποσό των 45 ευρώ, αλλά απόδειξη δεν παίρνω. 45 ευρώ επί 12 μήνες μας κάνει το ποσό των 540 ευρώ- καθόλου ευκαταφρόνητο.
Και ενώ εδώ και 4 μήνες ψηφίστηκε ο νόμος για τις αποδείξεις, όπου κάθε συναλλαγή θα πρέπει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο παραστατικό, αλλιώς ο πελάτης μπορεί να μην πληρώσει, το κράτος αφού εισπράττει χρήματα γιατί δεν δίνει τη νόμιμη απόδειξη; Εκτός κι αν αυτού του είδους η συναλλαγή, όπως και το απλό εισιτήριο έχουν ονομασθεί φόροι, οπότε δεν συνοδεύονται από νόμιμη απόδειξη.
Αν αύριο δηλαδή- την 1η του επόμενου μήνα τέλος πάντων- πάω να ανανεώσω την κάρτα μου κι επειδή δεν θα πάρω προφανώς τη νόμιμη απόδειξη, ζητήσω τα χρήματα μου πίσω, θα είμαι παράλογη; Θα φωνάξουν μήπως την αστυνομία για να με επαναφέρουν στην πραγματικότητα; Υπάρχει μήπως κάποιο παράθυρο στη νομοθεσία, ή κάποιο ΦΕΚ που να αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να φοροδιαφεύγει, ή τέλος πάντων ότι δεν υποχρεούται να εκδίδει αποδείξεις στον πολίτη για την όποια συναλλαγή τέτοιου τύπου;
Αν ναι, ενημερώστε με σας παρακαλώ, γιατί μέσα σε όλη αυτή την παρόδια των νομοσχεδίων κάπου έχω χάσει τα βασικά… ή απλώς παραλογίζομαι!