Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/13

Φιλιππίνες: Η Κίνα ενισχύεται «μαζικά» την Νότια Σινική – απειλή για ειρήνη


D8FDD72880D2A738DD033FCD4C79D961.jpg

  • 0
     


Η καταγγελία της Μανίλα έρχεται μία ημέρα αφότου η κρατική κινεζική εφημερίδα China Daily, συχνά μέσο έκφρασης του Πεκίνου, προειδοποίησε με δημοσίευμά της τις Φιλιππίνες ότι στάση τους για τα διαφιλονικούμενα νερά θα μπορούσε να προκαλέσει «αντίποινα».

Κατηγορίες κατά της Κίνας ότι ενισχύει «μαζικά» τη στρατιωτική της παρουσία στα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας εξαπέλυσαν την Κυριακή οι Φιλιππίνες, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες του Πεκίνου αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.
Όπως διεμήνυσε μέσω ανακοίνωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μανίλα, Αλμπερτ Ντελ Ροζάριο, οι Φιλιππίνες «ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξανόμενη στρατιωτικοποιήση της Νότιας Σινικής Θάλασσας», δεδομένης της «μαζικής παρουσίας κινεζικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών πλοίων».
Σύμφωνα μάλιστα με την επίμαχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων, η παρουσία των κινεζικών πλοίων εντοπίζεται στις νησίδες Scarborough Shoal και Second Thomas Shoal, οι οποίες βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Μανίλα.
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Ντελ Ροζάριο, η κινεζική δραστηριότητα στα νερά της Νότιας Σινικής συνιστά παράβαση συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2002, μεταξύ των κρατών που διεκδικούν τα διαφιλονικούμενα νερά. Η εν λόγω συμφωνία δεσμεύει τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή.
Στη συνθήκη αυτή που υπογράφηκε από τις χώρες της ASEAN και την Κίνα, οι χώρες αυτές δεσμεύονται επίσης να επιλύουν τις διαφορές τους «χωρίς να καταφεύγουν στην απειλή ή τη χρήση βίας».
Αν συνεχίσουν… δύσκολα αποφεύγονται τα αντίποινα
Η καταγγελία της Μανίλα έρχεται μία ημέρα αφότου η κρατική κινεζική εφημερίδα China Daily, συχνά μέσο έκφρασης του Πεκίνου, προειδοποίησε με δημοσίευμά της τις Φιλιππίνες ότι στάση τους θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Κίνας.
«Εάν οι Φιλιππίνες συνεχίσουν να προκαλούν την Κίνα [...] δύσκολα θα αποφευχθούν τα αντίποινα», σημείωσε χαρακτηριστικά η China Daily, με τον κ. Ντελ Ροζάριο να απορρίπτει τις κινεζικές συστάσεις ως «ανεύθυνες».
«Καταδικάζουμε κάθε απειλή για χρήση βίας [...] και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών μας με ειρηνικό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Ντελ Ροζάριο.
Η Νότια Σινική φέρεται πως διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πηγών ενέργειας. Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας, ενώ ενστάσεις για την εκμετάλλευση της περιοχής έχουν διατυπώσει και άλλα μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδριάζει από την Κυριακή έως και την Τρίτη στο Μπρουνέι.
Πέραν των Φιλιππίνων, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν επίσης διαφορές σε θαλάσσια περιοχή με το Πεκίνο.