Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/13

Δύο βραβεία για την Ακρόπολη


 
 Διπλή βράβευση επεφύλαξε φέτος η Κομισιόν για την Ακρόπολη. Απονέμει δύο από τα βραβεία Europa Nostra 2013 στα αναστηλωτικά έργα των μνημείων της. Το ένα αφορά τις εργασίες αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν στα Προπύλαια και το δεύτερο την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και ως εκ τούτου σε όλα τα εργοτάξια που δουλεύουν αθόρυβα εδώ και χρόνια εξυγιαίνοντας τα λαβωμένα από το χρόνο επιμέρους μνημεία.

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης συμπληρώνει 37 χρόνια επεμβάσεων στα μνημεία του βράχου Η ανακοίνωση των βραβευθέντων έγινε χθες από τον αν. διευθυντή Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεσάντρο Σενέσι και τη γεν. γραμματέα των βραβείων Europa Nostra, Σνέσκα Κεντβλίεγκ-Μιχαϊλοβιτς, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσία της γ.γ. του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη.
Στο σκεπτικό της βράβευσης επισημαίνεται ότι βραβεύεται η ΥΣΜΑ γιατί «εδώ και 37 χρόνια οργανώνει και καθοδηγεί τη συντήρηση ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα αποτελέσματα της καθοδήγησης είναι ορατά στην πολύ υψηλή ποιότητα της εργασίας, στην αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων, στη χρήση συμβατών νέων υλικών, στην ενδελεχή έρευνα, στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων κοπής μαρμάρου, καθώς και στην πλήρη καταγραφή των επεμβάσεων». Επίσης απονέμεται βραβείο για την αποκατάσταση της ανωδομής του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης, το οποίο «ξεκίνησε ως ένα έργο στερεωτικών εργασιών με σκοπό την προστασία του μνημείου από επικείμενο κίνδυνο κατάπτωσης».
Οι φετινοί νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. είναι συνολικά 30. Οι 6 εξ αυτών θα λάβουν «grand prix» (με έπαθλο 10.000 ευρώ) για τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013, ενώ ένας θα επιλεγεί από το κοινό μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Οι νικητές επελέγησαν από 200 υποψήφια έργα που κατέθεσαν φακέλους στην αρμόδια επιτροπή. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, όπου και θα γιορταστούν πανηγυρικά τα 50 χρόνια από την ίδρυση των βραβείων. Θα προηγηθεί συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης στο Ηρώδειο. Η απονομή θα γίνει από την Ανδρούλα Βασιλείου, επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ε.Ε. και τον Πλάσιντο Ντομίνγκο, πρόεδρο της Europa Nostra. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έχει επενδύσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007. Υποστήριξη παρέχουν επίσης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διέθεσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό, 3 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών (επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά). Επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της Ε.Ε. για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.