Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/13

Άρχισε να ρέει το φυσικό αέριο του Ισραήλ



 Το φυσικό αέριο από το οικόπεδο Ταμάρ στις ισραηλινές ακτές άρχισε να ρέει το Σάββατο, σύμφωνα με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευσή του. Το Ισραήλ, κάποτε ενεργειακά φτωχή χώρα, αναμένεται να γίνει εξαγωγέας αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με το οικόπεδο Ταμάρ να διαθέτει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για δεκαετίες.

 Η ανακάλυψή του το 2009 οδήγησε σε μια εξερευνητική φρενίτιδα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που βρέχει το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο, και στην αποκάλυψη του ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος, Λεβιάθαν, που οδήγησε το Ισραήλ στη δημιουργία ενός Ταμείου Πλούτου του Φυσικού Αερίου.
«Σήμερα (ξεκινάει) η ανεξαρτησία του Ισραήλ στο φυσικό αέριο. Είναι ένα τιτάνιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Γιτζάκ Τσούβα, βασικός μέτοχος του Ομίλου Ντελέκ, εκ των συνεταίρων συνεκμετάλλευσης του Ταμάρ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στο επίτευγμα σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του: «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα. Την προηγούμενη δεκαετία προωθήσαμε τον τομέα του φυσικού αερίου του Ισραήλ και αυτό θα βελτιώσει την ισραηλινή οικονομία και θα ωφελήσει όλους τους πολίτες της χώρας».
Το αέριο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής για τη δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ, καθώς και σε μείωση της τιμής του ρεύματος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός υπουργός Ύδατος και Ενέργειας.
Οι εταιρείες εκμετάλλευσης, που λένε ότι έχουν επενδύσει 3 δισ. δολάρια στο Ταμάρ, υπολογίζουν ότι οι νέες προμήθειες αερίου θα γλιτώσουν 3,6 δισ. δολάρια ετησίως για την ισραηλινή οικονομία, που εξαρτάται βαθιά από την εισαγωγή πετρελαίου.
Η Noble Energy με έδρα το Τέξας κατέχει το 36% του οικοπέδου Ταμάρ. Η Isramco Negev κατέχει το 28,75% και οι θυγατρικές του ομίλου Ντελέκ, Avner Oil Exploration και Delek Drilling, κατέχουν από 15,625 η κάθε μία. Η Dor Gas Exploration έχει το 4%.
Ο πρόεδρος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, χαρακτήρισε «επίτευγμα μετασχηματισμού» το ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια ξεκίνησε η παραγωγή στο Ταμάρ και πρόσθεσε ότι οι συνεργάτες του οικοπέδου θα εργαστούν πλέον στην αύξηση της δυναμικότητας των αγωγών. «Εδράζοντας στην επιτυχία μας αυτή, θα εργαστούμε με τους συνεργάτες μας και την κυβέρνηση για να εγκριθεί η επόμενη φάση της ανάπτυξης στο Ταμάρ και η εγχώρια φάση του Λεβιάθαν» δήλωσε ο Ντέιβιντσον.
Το οικόπεδο Ταμάρ βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτογραμμή του Ισραήλ και υπολογίζεται πως διαθέτει 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη του Ταμάρ και του Λεβιάθαν θα κάνει το Ισραήλ λιγότερο εξαρτημένο από την εισαγωγή ενέργειας, αλλά ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου θα προορίζεται για εξαγωγές. Το Ταμάρ έχει ήδη υπογράψει μια σειρά μεγάλων συμφωνιών. Μεταξύ αυτών την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας 23 δισ. δολαρίων στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και αξίας 4 δισ. δολαρίων σε μονάδες του ομίλου Israel Corp.
Πηγή:Reuters