Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/11/12

Ισραήλ: Ηταν έτοιμο να χτυπήσει στρατιωτικά το Ιράν από το 2010


 Ισραήλ: Ηταν έτοιμο να χτυπήσει στρατιωτικά το Ιράν από το 2010

  • 0
     


Οι πολιτικοί το ήθελαν, οι στρατιωτικοί το ματαίωσαν, αποκαλύπτει εκπομπή
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιχειρηματολογεί από το βήμα του ΟΗΕ, 27 Σεπτεμβρίου 2012, υπέρ αυτού που παρουσιάζει ως ανησυχίες για τους ιρανικούς εξοπλισμούς [AP Photo/Richard Drew]
 

Ένα βήμα προτού χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν βρέθηκε το Ισραήλ το 2010, σύμφωνα με τηλεοπτική εκπομπή που προβλήθηκε τη Δευτέρα στη χώρα. Το χτύπημα φαίνεται ότι απετράπη την τελευταία στιγμή, αφού τόσο οι επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων όσο και της Μοσάντ έκριναν ότι δεν πρέπει τελικά να γίνει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον Guardian, μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ με τους επιτελείς τους, αποφασίστηκε να κηρυχθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο «P Plus», κωδικός που αντιστοιχεί σε άμεση στρατιωτική δράση.
Όμως, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκάμπι Εσκενάζι και ο διευθυντής της Μοσάντ Μάιρ Ντάγκαν, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή, ο Ντάγκαν είπε στους Νετανιάχου και Μπαράκ: «Ενδεχομένως να παρανομείτε, αφού μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο είναι εξουσιοδοτημένο να πάρει μια τέτοια απόφαση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εσκενάζι, ο οποίος φέρεται να είπε (σχετικά με το «P Plus») ότι με μια τέτοια κίνηση δημιουργούνται τετελεσμένα, κάνοντας ουσιαστικά αναπόφευκτο το στρατιωτικό χτύπημα.
«Δεν προχωράς σε μια τέτοια απόφαση, αν δεν είσαι βέβαιος ότι θέλεις να την φέρεις σε πέρας μέχρι τέλους» φέρεται να είπε.
Τόσο ο Εσκενάζι όσο και ο Ντάγκαν έχουν αντικατασταθεί πλέον. Ο Μπαράκ, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή είπε ότι δεν ελήφθη τελικά αυτή η απόφαση γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν επιχειρησιακά έτοιμες.
Αρνήθηκε όμως ότι οι Εσκενάζι και Ντάγκαν είχαν ασκήσει βέτο.
«Το να κηρύξεις τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο ‘P Plus’, δεν σημαίνει ότι πας απαραίτητα σε πόλεμο» ισχυρίστηκε.
Η δημοσιογράφος Ιλάνα Νταγιάν, η οποία παρουσιάζει τη συγκεκριμένη εκπομπή, δήλωσε ότι το απόρρητο των Ένοπλων Δυνάμεων δεν της επέτρεψε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία της επίθεσης του 2010.
Μετά την αποχώρησή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Μοσάντ, τόσο ο Εσκενάζι όσο και ο Ντάγιαν έχουν ξεκαθαρίσει ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν θα ήταν λάθος.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Εσκενάζι δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί», δηλαδή στο σημείο για στρατιωτικό πλήγμα κατά της Τεχεράνης.
Από την πλευρά του ο Ντάγκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 minutes του CBS, είπε ότι «ένα χτύπημα στο Ιράν είναι το πιο ανόητο πράγμα που έχω ακούσει στη ζωή μου».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το θέμα προτού εξαντλήσουμε όλες τις υπόλοιπες προσεγγίσεις».