Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/12

Πρόταση για πρόωρη εκταμίευση των δόσεων


 Πρόταση για πρόωρη εκταμίευση των δόσεων

  • 0
     


Την πρόταση να ζητήσει η Ελλάδα «εμπροσθοβαρή» εκταμίευση των δόσεων που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης, αντί να καταθέσει αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, έριξε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπ. Κνάπεν κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπ. Κνάπεν
Την πρόταση να ζητήσει η Ελλάδα «εμπροσθοβαρή» εκταμίευση των δόσεων που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης, αντί να καταθέσει αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, έριξε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπ. Κνάπεν κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Ολλανδός αξιωματούχος «συμβούλεψε» την ελληνική πλευρά να ζητήσει την πρόωρη εκταμίευση των δόσεων των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Οπως υποστήριξε, αυτή τη στιγμή, επιμήκυνση με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να δοθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2014, με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα έχει να λαμβάνει περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 προβλέπεται η εκταμίευση 8,2 δισ. από το ΔΝΤ.
Αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει εξειδικευθεί και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από ενδεχόμενη εφαρμογή της είναι πολλά, στην περίπτωση που τελικά προχωρούσε θα είχε το πλεονέκτημα της τροφοδοσίας της ελληνικής οικονομίας με σημαντική ρευστότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ