Σελίδες

Thessaloniki video tour

27/6/12

Σύνοδος Πρυτάνεων το Σάββατο στην Ερέτρια Ευβοίας


Tα πολλά και σοβαρότατα προβλήματα των πανεπιστημίων αναμένεται να συζητήσουν οι πρυτάνεις τους στη Σύνοδό τους, που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στην Ερέτρια Ευβοίας.

Οι πρυτάνεις αναμένεται να αναπτύξουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να παραστεί στη Σύνοδο, που οργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος γνωρίζει, από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων, με κορυφαίο αυτό που αφορά τις ελλείψεις πιστώσεων. Εξίσου σημαντικό είναι και το ενδεχόμενο να μείνουν «ακέφαλα» τα πανεπιστήμια από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού μέχρι τώρα σε κανένα δεν έχει εκλεγεί Συμβούλιο Διοίκησης, σύμφωνα με το νόμο, διάταξη του οποίου μιλάει για οριστική παύση των νυν διοικήσεων στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος επιθυμεί να συνεχίσει τον «ειρηνοποιό» ρόλο της προηγούμενης θητείας στο υπουργείο, καθώς το ζήτημα των πιστώσεων προς τα ιδρύματα έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες, αφού συσχετίζεται απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου. Τα Ιδρύματα μέχρι τώρα χρηματοδοτούνται με δωδεκατημόρια, δηλαδή πιο απλά με δόσεις, αφού σύμφωνα με το νόμο έχουν «παγώσει» οι πιστώσεις. Ο υπουργός επιθυμεί να συνεργαστεί με τους πανεπιστημιακούς, κάνοντας σαφές ότι ο νόμος, γνωστός ως «νόμος Διαμαντοπούλου», θα εφαρμοστεί, ενώ συγχρόνως θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις όποιες διαφορές για να λειτουργήσουν ομαλά τα πανεπιστήμια εν όψει και της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, φαίνεται ότι η παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών φαντάζει ως ρεαλιστική λύση, προκειμένου να δρομολογηθούν εκ νέου οι εκλογές στα Ιδρύματα για να προκύψουν οι νέες διοικήσεις τους και να «αποπαγώσουν» οι πιστώσεις.

Ως θετικός παράγοντας αναμένεται να εκληφθεί από τους πρυτάνεις ο προερχόμενος απ’ αυτούς υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος ανεξαρτήτως των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των πανεπιστημίων και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο καθηγητής πανεπιστημίου Θανάσης Κυριαζής, στενός συνεργάτης του Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι και ο νέος γραμματέας του υπουργείου.

Πάντως, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και άλλα ζητήματα που αναφέρονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων των συγκλήτων στα πανεπιστήμια για εκλογή πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, επαναφορά τμημάτων και τομέων, συνέχιση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το κράτος, επανεξέταση του συστήματος της «ταξινομικής» ψήφου για τις εκλογές, δηλαδή το νέο σύστημα εκλογών σύμφωνα με το νέο νόμο.





zougla.gr