Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

Προστατευτείτε από κακόβουλα site



Με την εξάπλωση της χρήσης των social media αλλά και του Διαδικτύου γενικότερα, έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των κακόβουλων site. Των ιστοσελίδων δηλαδή που έχουν στόχο είτε να εξαπατήσουν τους επισκέπτες τους με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να διασπείρουν ιούς και άλλο επικίνδυνο λογισμικό.



Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, δημιουργήθηκε μια υπηρεσία η οποία ονομάζεται Web of Trust (WoT) ή αλλιώς ιστός της εμπιστοσύνης.

Στην υπηρεσία αυτοί συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εθελοντικά και μέσω αυτής αξιολογούν τα site που επισκέπτονται.

Όταν βλέπουν ότι μια ιστοσελίδα είναι επικίνδυνη το επισημαίνουν μέσω του site της υπηρεσίας οπότε αυτό καταχωρείται σε μια σχετική βάση δεδομένων.

Όσοι θέλουν να προστατευθούν λοιπόν, αρκεί να εγκαταστήσουν εντελώς στο browser που χρησιμοποιούν το πρόσθετο (addon) Web Of Trust (WOT).

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το πρόσθετο αυτό θα βγάζει δίπλα σε κάθε link μία επισήμανση πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Όπου υπάρχει πράσινη επισήμανση το link είναι ασφαλές. Αν όμως είναι κόκκινη ή πορτοκαλί, καλύτερα κανείς να μην το επισκεφτεί.

Φυσικά θα πρέπει κάποιος να είναι και από μόνος του προσεκτικός. Παρόλα αυτά το Web of Trust μπορεί να του εξασφαλίσει ότι θα αποφύγει τους περισσότερους από τους σχετικούς κινδύνους!