Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/5/12

Σε τεντωμένο σχοινί η Κύπρος





Σήμα κινδύνου για την κυπριακή οικονομία, λόγω της έκθεσης κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αντανακλά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η διπλή αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, για τις ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Κύπρος.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν εκτιμά πως «οποιοδήποτε "σοκ" στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία».
Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ανταπόκριση της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, «δεν περιορίζεται στην καταγραφή των γνωστών αρνητικών δεδομένων, αλλά δίνει πορεία λήψης μέτρων προληπτικής εποπτείας όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στα συνεργατικά ιδρύματα».
Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις συστάσεις της για εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων με αυτήν που ισχύει για τις τράπεζες. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις εξωτερικές κρίσεις.
Στο πλαίσιο των συστάσεων ζητεί ακόμη:
- Λήψη πρόσθετων μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του 2012 στο 2,5% ΑΕΠ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.
- Μείωση δημοσίων δαπανών.
- Βελτίωση φοροσυλλεκτικής ικανότητας και λήψη μέτρων για περιορισμό φοροαποφυγής.
- Βελτίωση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας συνταξιοδοτικού και ευθυγράμμιση ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής.
- Ολοκλήρωση και εφαρμογή του Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) άμεσα και εντός χρονοδιαγράμματος.
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα «μοιράσουν» υποδείξεις και για την ανάγκη μεταρρύθμισης του μέτρου της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάτι επί του οποίου έχει δεσμευτεί η Λευκωσία και ως εκ τούτου η Κομισιόν αναμένει ότι θα υλοποιηθεί άμεσα.
Αναφορικά με τις «ανισορροπίες» η Κομισιόν θα ανακοινώσει την «εις βάθος αξιολόγησή» της για δώδεκα χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έρευνα στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προωθεί η Κεντρική Τράπεζα. Αυτή θα γίνει από τον διεθνή οίκο Black Rock. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαχωρισμού των ελληνικών εργασιών με τη σύσταση και εγγραφή εταιρικών οντοτήτων στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποίησε ταξίδι- αστραπή στην Αθήνα ο διοικητής της τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Πηγή: ΑΠΕ