Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

Ρομπάι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»



Ετοιμη να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να βοηθήσει τα μέλη της είναι η Ευρώπη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία.



Ο Ρομπάι επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Αναμένουμε ότι μετά τις εκλογές, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή», σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική» στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον του κοινού νομίσματος.

«Το στοίχημα είναι υψηλό για την Κύπρος ως γείτονες (με την Ελλαδα» με στενούς συνδέσμους στο οικονομικό της σύστημα, αλλά και για όλους εμάς στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ρομπάι.

Αλλά, τόνισε ότι «σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, τώρα έχουμε εργαλεία στην άκρη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σύντομα τον Ευρπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης και να βοηθήσουμε τα μέλη μας να ξεπεράσουν την κρίση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020.

Η συζήτηση εκεί, είπε, «θα θέσει τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας».

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση ενώ ζήτησε να γίνουν νέες προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τη Λευκωσία λίγες βδομάδες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο την 1η Ιουλίου 2012.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ