Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

Ελ Εριάν: Πώς σταματά η μαζική φυγή από τις τράπεζες



Φαινόμενα «bank run» (όταν οι καταθέτες σηκώνουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες σε κατάσταση πανικού) υποτίθεται ότι δεν συμβαίνουν σε μία σύγχρονη προηγμένη οικονομία, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε άρθρο του στους Financial Times.




Ωστόσο, σημειώνει στη συνέχεια, οι εφημερίδες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Έλληνες αποταμιευτές έσπευσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τοπικές τράπεζες. «Κατανοώντας γιατί αυτό συμβαίνει- και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό- είναι βασικό να εξετάσουμε την απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, την απασχόληση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της PIMCO.

Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, υπάρχουν δύο βασικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην έναρξη και την ανεξέλεγκτη εξέλιξη των bank runs: τα σχέδια για την κρατική εγγύηση των καταθέσεων και η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για έκτακτη ρευστότητα. Αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, ο Μ. Ελ Εριάν σημειώνει ότι πολλές τράπεζες βρέθηκαν στο περιθώριο λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ευρείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιδείνωσης που ακολούθησε. Το αποτέλεσμα ήταν ο σημαντικός περιορισμός στα «μαξιλάρια» που είχαν οι τράπεζες τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και το ύψος του ενεργητικού τους. Επιπλέον, δεδομένης της υψηλής συγκέντρωσης κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την υποβάθμιση του αξιόχρεου ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας.