Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/12

Νέος γύρος μεταφοράς μεταναστών στην Αμυγδαλέζα


Νέος γύρος μεταφοράς μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
Σε πυξίδα για το πώς θα εξελιχτεί το πρόγραμμα με τα 30 κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η «υπόθεση Αμυγδαλέζα». Δεν είναι μόνο η επιτυχία που προγράμματος επαναπροώθησης μεταναστών στις χώρες τους, αλλά και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.


Από χτες υπήρχαν αντιδράσεις, ενώ με μπλόκα στη λεωφόρο Θρακομακεδόνων αναμένεται να «απαντήσουν» οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην εγκατάσταση των πρώτων 56 μεταναστών στο κέντρο κράτησης,

«Οι πρώτες ώρες είναι πραγματικά δύσκολες, όμως ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά...Το μεγάλο στοίχημα για την Αστυνομία είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις πατρίδες τους οι πρώτοι μετανάστες για να δει και ο κόσμος πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει αποτελέσματα» λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και συνεχίζει «Αν όλα πάνε καλά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα λειτουργήσει και το δεύτερο κέντρο κράτησης».

Μετά τους πρώτους 56 μετανάστες, σήμερα αναμένονται και οι υπόλοιποι προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 220. Οι συνθήκες κράτησης είναι καλές, οι πρώτοι μετανάστες που μεταφέρθηκαν δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, ωστόσοοι ιατρικές εξετάσεις είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Αμυγδαλέζα αποτελείται από τρεις πτέρυγες και συνολικά 52 οικίσκους που ο καθένας χωράει 4 άτομα. Η πρώτη πτέρυγα και η δεύτερη θα έχουν από 16 ενώ η τρίτη 20 οικίσκους. Το κάθε κοντέινερ (οικίσκος), θα έχει δύο χώρους. Στον ένα υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια – κουκέτες και στον άλλο η τραπεζαρία. Υπάρχει μπάνιο με δύο ντουζ και δύο τουαλέτες, κλιματιστικό και θερμοσίφωνας. Επίσης το κέντρο κράτησης διαθέτει μέχρι και χώρο για να μπορούν οι κρατούμενοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Η κάθε πτέρυγα θα έχει το δικό της προαύλιο χώρο 500 τ.μ με ψύκτη νερού και σταθερούς πάγκους ενώ μεταξύ τους οι τρεις πτέρυγες θα χωρίζονται με συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων και διπλή κονσερτίνα.

Την εξωτερική φύλαξη έχουν αναλάβει αστυνομικοί ενώ εσωτερικά θα φυλάσσεται από ιδιώτες σεκιούριτι που θα είναι άοπλοι. Χθες 100 αστυνομικοί ανέλαβαν τη φρούρηση και πραγματικά τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια.

http://www.protothema.gr